A Greenpeace a környezet fenntarthatósága mellett

A Greenpeace Magyarország zöldszervezet azt szeretné elérni, hogy az Országgyűlés és a kormány megalkuvást nem ismerve dolgozzon a fenntarthatóság megvalósításán – mondta Vay Márton, a zöldszervezet szóvivője hétfőn Budapesten a parlament előtt.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a Greenpeace Magyarország ennek érdekében szeretné az Országgyűlés elé vinni a környezet fenntarthatóságának ügyét. A zöldszervezet ezzel kapcsolatban kidolgozott egy “nyilatkozatot” – amelyet zöld nemzeti együttműködés nyilatkozatának neveztek el -, ezt azonban senkinek nem sikerült átadniuk a parlamentnél.

A szervezet tagjai ezután elindultak a nyilatkozatot tartalmazó plakátokat szállító néhány teherautóval a közintézmények és a budapesti, illetve a vidéki városok közterei felé, mert ki akarják függeszteni a nyilatkozattal kapcsolatos transzparenseket. A Greenpeace Magyarország nyilatkozata szerint a XXI. század elején Magyarország az egész világgal egy időben szembesült a növekedés korlátaival. “A magyar nemzet pedig 2010 nyarán összegyűjtötte életerejét és jobbik eszét, hogy kinyilvánítsa: elég volt az önpusztításból, és megvalósítja a fenntarthatóságot” – tartalmazza a Greenpeace nyilatkozata. A Greenpeace Magyarország szerint a nyilatkozat céljait az Országgyűlésnek is méltányolnia kellene. Az Országgyűlésnek el kellene ismernie azt a zöldszervezet nyilatkozatában ismertetett véleményt, miszerint az Országgyűlést és a kormányt kötelezzék arra, hogy elszántan, megalkuvást nem ismerve dolgozzon a fenntarthatóság megvalósításán.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.