A gyakorlatban is jól teljesít az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer

„Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedése újabb lendületet adhat a hazai energiahatékonysági piac fejlődésének” – emelte ki Juhász Edit elnök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mellett Működő Állandó Választottbíróság (MKIK VB) által szervezett közös konferencián, 2024. április 23-án, Budapesten.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A MEKH 2021. január 1-je óta végrehajtó hatóságként működteti az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszert (EKR), melynek célja, hogy az érintett kötelezettek energiaértékesítésük arányában olyan gyakorlati intézkedéseket, fejlesztéseket, beruházásokat hajtsanak végre, amelyek a végfelhasználóknál igazolt energiamegtakarítást eredményeznek. Az adott évben esedékes energiamegtakarítás mértékét határozatban állapítja meg a MEKH, melynek feladata a kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése és a
lejelentett megtakarítások adatbázisának vezetése is. A jogszabályok alapján az EKR szereplői a 2023-ra fennálló kötelezettségeik teljesítésére elszámolni kívánt hitelesített energiamegtakarításokat 2024. március 31-ig jelenthették be a MEKH felé.

„A hitelesített energiamegtakarítások (HEM) és piacaik szakmaközi tapasztalatai, új kereskedelmi lehetőségek” címmel rendezett konferencián Juhász Edit, a MEKH elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése. „Az EKR célja az energiahatékonysági beruházások ösztönzése, és a számok azt mutatják, hogy a rendszer a gyakorlatban is bizonyított. Az elmúlt években az EKR több mint 4600 energiamegtakarítást eredményező projekt megvalósítását segítette elő. 2023-ban az érintettek 99,34%-os arányban hitelesített energiamegtakarítások elszámolásával teljesítették kötelezettségeiket, és tavaly az elszámolt energiamegtakarítások már meghaladták az 1500 TJ/év mennyiséget” – tette hozzá a MEKH elnöke a 2023. év elszámolásának lezárása kapcsán.

Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió egyre ambiciózusabb energiahatékonysági célokat tűz ki, amelyekhez a hazai szabályozásnak is alkalmazkodnia kell. Mint mondta, a szigorodó célszámok szükségessé teszik az EKR és az alternatív energiahatékonysági szakpolitikák felülvizsgálatát és új intézkedések bevezetését. Ezek között említette a 108 milliárd forintos keretösszeggel induló otthonfelújítási programot, amely a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja.

Berzeviczi Attila, az MKIK VB elnöke köszöntőjében rámutatott, hogy az EKR keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedelmének elindulása úttörő vállalkozás Magyarországon. Mint mondta, a közelmúltban megalakult az MKIK VB energetikai szekciója is, amely kész közreműködni az esetleges jogvitás ügyek gyors és hatékony rendezésében. A konferencián az EKR működésében érintett kötelezettek, nagyvállalatok összegezték a saját területükön szerzett gyakorlati ismereteiket, megosztották tapasztalataikat a tőzsdei kereskedéssel kapcsolatban, továbbá beszámoltak az energiahatékonysági beruházások megvalósítása és hitelesítése terén alkalmazott legjobb
gyakorlatokról.

Ajánlott tartalom

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés éve

2024 a magyar áramhálózat-korszerűsítés kiemelkedő éve: a kormány 160 milliárd forinttal támogatja azokat a beruházásokat, amelyekben új alállomások épülnek, folytatódik a meglévők bővítése és távvezeték-fejlesztések is megvalósulnak - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára kedden a MAVIR kerepesi alállomásának bővítési záróünnepségén.