A helyes étrend javíthat a COPD betegséggel élők állapotán

A helyes étrend javíthat a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők tünetein – derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából, amely szerint a mediterrán típusú diétának kiemelt szerepe lehet ebben.

“Mediterrán típusú diétával, antioxidánsok pótlásával bizonyítottan javulhat a dohányzással összefüggő krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők várható élettartama, életminősége” – állapították meg a Semmelweis Egyetem orvosai legújabb tanulmányukban, amelyből kiderül pontosan mely vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok szedésével lassítható a betegség. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott beszámoló szerint az egyetem orvosai az eddigi legátfogóbb kutatás keretében 45 ezer COPD-s beteg, köztük dohányosok és nem dohányzók étrendjére, vitamin- és táplálékkiegészítő-szedésére vonatkozó irodalmi adatait vetették össze a tünetek erősségével és a betegség alakulásával.

A szakemberek öt év eredményeit összegezve megállapították, hogy a mediterrán-diétához hasonló, magas fehérje-, vitamin- és antioxidáns tartalmú, friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel javul a COPD-s betegek életminősége, általános közérzete. Ezzel szemben a nyugati étrendre jellemző magas telített zsírsavbevitel (például feldolgozott, tartósított húsipari termékek) fokozhatja a légúti gyulladást és rontja a betegség kimenetelét – mutattak rá.

A közlemény szerint azért jelentős az étrend és tápláltság szerepe ezeknél a betegeknél, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja az életminőségüket és túlélési esélyeiket. A betegség ugyanis több olyan, a tüdőt nem érintő szövődménnyel jár, amely a légzést közvetetten nehezíti. Ilyen például az izomtömeg- és csontsűrűség csökkenése, az izmok, beleértve a légzőizmok gyengülése és a gyulladásos folyamatoknak kedvező szabad gyökök és antioxidánsok egyensúlyának felbomlása (oxidatív stressz). Ezért a dohányzás felfüggesztése és a gyógyszeres kezelés mellett a COPD-t az étrend megváltoztatásával lehet a leginkább pozitív módon befolyásolni – összegezték a kutatók. Az étrend mellett a Semmelweis Egyetem kutatói napi 400-2000 milligramm C-vitamin, 300-500 milligramm magnézium, 1200-1500 milligramm kalcium és naponta minimum 500 milligramm legfeljebb 2000 milligramm ómega-3 zsírsav vagy heti kétszeri zsíros hal (például lazac, hering, makréla) fogyasztását javasolják. Emellett azt is hozzáfűzik, hogy az étrend komplex (légzés)rehabilitációs programmal kombinálva hozza a legjobb eredményeket.

Ajánlott tartalom

Magyar találmány a világ első szennyvíz újrahasznosításából készült tisztítószere

Egy magyar mérnökcsapat rájött, hogy nemcsak biogáz nyerhető ki a szennyvízből, hanem ecetsav is, amelyre a háztartási tisztítószerek nagy része épül, a felfedezésből késztermék lett. Erről a magyar találmányról beszélgetett Áder János korábbi államfő Taxner György vízépítő és szennyvíztisztítási szakmérnökkel a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.