A hibrid autó a menő

Az Észak-amerikai Nemzetközi Autószalon január 14-én nyílik meg a nyilvánosság előtt a Michigan állambeli Detroitban.

Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója vasárnap arról beszélt, hogy a német autóipari konszern, Európa legnagyobb autógyártója csaknem 8,22 millió gépjárművet értékesített 2011-ben. Az üzletember tájékoztatása szerint a Volkswagen, Audi és Skoda márkaneveket is gyártó társaság mintegy 8,16 millió autót adott el tavaly, ami 14 százalékkal több az előző évi 7,14 milliós értékesítési számánál. A csoport ezen kívül 59 ezer Scania tehergépjárművet is eladott. A Volkswagen AG 2018-ra évi 10 millióra kívánja bővíteni évi eladásait, amivel megelőzné a General Motors és a Toyota Motor Corp autógyártókat, s a világ legnagyobb autóipari vállalatává nőne. A társaság értékesítésének bővülése elsősorban a lendületes fejlődő piacoknak, illetve a fejlett amerikai piacnak volt köszönhető. Winterkorn a detroiti autószalonon újságíróknak megerősítette, hogy továbbra is tervezik a Porsche Automobile Holdinggal való összeolvadást. A két társaság korábban 2011 végéig szerette volna lezárni az ügyletet, ám több amerikai és németországi bírósági eljárás miatt elhalasztották a végső döntést.
Rekordeladás a BMW-nél
A BMW csoport tavaly több autót adott el mint bármelyik más évben, a konszernhez tartozó összes márka, a BMW, a Mini és a Rolls-Royce eladásai az előző évihez képest 14,2 százalékkal 1,67 millióra emelkedtek – közölte hétfőn a BMW Münchenben a Detroiti Autószalon alkalmából. “2011 kiváló éve volt a BMW csoportnak. Messze túlteljesítettük 1,6 milliós éves eladási tervünket” – idézi a BMW Group közleménye Ian Robertson értékesítési igazgatót. A BMW már novemberben elérte az eddigi rekordév, 2007 eladási számát. A BMW megerősítette vezető szerepét a prémium szegmensben az Audi és a Mercedes előtt és ezt a közlemény szerint meg is kívánja őrizni. “Minden kontinensen kiegyensúlyozott növekedésre törekszünk és a prémium szegmensben 2012-ben is a legsikeresebbek szeretnénk maradni” – mondta Robertson. A BMW nagy reményeket fektet a BMW 3-as szériájának februárban piacra kerülő új generációjába.A BMW csoport tavaly a legnagyobb növekedést az ázsiai piacon érte el, ahol 31 százalékkal több autót adott el mint 2010-ben, összesen 373.613-at. Legnagyobb piacán, Európában a BMW csoport 857.792 autót adott el, 8,5 százalékkal többet mint egy évvel korábban. A konszern mind a három márkája eladási rekordot ért el. A BMW márka eladásai 13 százalékkal 1,38 millióra, a Mini eladásai 22 százalékkal 282.060-ra, a Rolls-Royce értékesítései pedig 30 százalékkal 3.538-ra emelkedtek. A Rolls-Royce eddigi rekordéve az 1978-as volt.

Detroit auto show

A Hyundai Elantra az Év autója Észak-Amerikában

A díjat a Ford Focus és a Volkswagen Passat előtt nyerte el a jármű- jelentették be a Detroiti Autószalon első szakmai napján hétfőn. A díjat ötven autóipari szakújságíró szavazatai alapján ítélték oda.

Szorosabb együttműködés a Daimler és a Nissan között
Egy közös amerikai motorgyár építésével vonja szorosabbra együttműködését a Daimler és a Nissan-Renault szövetség – közölte a Daimler vasárnap, a Detroiti Autószalon hétfői megnyitása előtt. 2014-től a Nissan Tennessee-i gyárában négyhengeres Mercedes benzinmotorokat gyárt majd Mercedes modellek, valamint a Nissan luxus modellje, az Infiniti számára. A Daimler és a Nissan-Renault szövetség 2010-ben lépet részvény kereszttulajdonlásos együttműködésre, melynek keretében a Nissan-Renault 3,1 százalékos Daimler részesedésre, a Daimler pedig 3,1 százalékos Nissan és 3,1 százalékos Renault részesedésre tett szert. Az együttműködés hajtáslánc elemek kölcsönös szállítására és elektromos autó technológiai fejlesztésekre terjedt ki.

Ajánlott tartalom

Zöld hidrogént előállító berendezést fejleszt az SZTE és a Ganzair

Sorozatgyártásra alkalmas, 1 MW teljesítményű zöld hidrogént előállító vízelektrolizáló berendezést fejleszt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Ganzair Kompresszortechnika Kft. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,246 milliárd forint költségvetésű projekt keretében - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.