Horizonton a feltámadó európai napelemgyártás

Bár sokan nem tudják, de egykoron Európa számított a napelemgyártás központjának. Idővel azonban a technológia keletre szivárgott, és megindult a tömeggyártás, ami az egész világot letarolta.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Ezen a helyzeten kíván most javítani, és egy kis szeletet visszaragadni az Európai Unió. A jövőre nézve komoly összegeket fektetnének az európai napelemgyártás újraélesztésére. A SolarPower Europe és az EIT InnoEnergy innovációs csoport megalapította az Európai Szolár Kezdeményezést (European Solar Initiative, ESI), amelynek célja egy olyan értéklánc kialakítása, ami a nyersanyagok kitermelésétől, beszerzésétől, a gyártáson át egészen az újrahasznosításig terjed. Az Európai Bizottság támogatott projektet elsősorban azért hívták életre, hogy újra magasabb szintre emeljék a kontinens napelemgyártását és kielégíthessék az európai piac keresletét, írta a pv-magazine.com.

A szakértők úgy vélik, hogy a projekt végrehajtásával az elkövetkezendő évtizedben egy nagyjából 20 GW-os európai keresletet lehetne kielégíteni a helyben gyártott napelemek által. A beruházás a kontinensnek évente 40 milliárd euró (48,6 milliárd USD) GDP többletet termelne, és 400 000 új munkahelyet is teremtene. A felmérések szerint a legaktívabb felvevőpiacok a kelet-európai országok, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország lennének. Ráadásul ez a projekt jelentősen fel is tudná gyorsítani Európa klímavédelmi programjában megfogalmazott célok elérését, valamint ez az Európai Green Deal beruházási terv célkitűzéseihez is hozzájárul, ami konkrétan az Unió 2050-es évre vonatkozó karbonsemlegességét irányozza elő.

Az egyik kiemelkedő európai napelemgyártó, a Meyer Burger nemrégiben jelentette be, hogy 22,5 millió eurónyi támogatást kapott Németországban annak érdekében, hogy az országban létrehozzon egy új heteroátmenetes napelemcellákat gyártó létesítményt. Az új gyártóegységnek a kezdeti gyártási kapacitása nagyjából 400 MW lesz, és a gyártási folyamatok várhatóan 2021 második negyedévében kezdődhetnek meg.

ZÖKKENŐMENTESEBB LEHET AZ ELLÁTÁSI LÁNC

A projekt szükségességére a COVID-19 járvány is rámutatott, hisz a logisztikai láncokban az elmúlt közel másfél évben nagy fennakadások voltak tapasztalhatók. A Távol-Keletről érkező áruk az elmúlt időszakban sokkal lassabban jutottak el a felhasználókig. Az európai napelem-kereskedő cégeknek pedig át kellett alakítaniuk, növelniük kellett raktárkészleteiket – ezzel felvállalva a piaci bizonytalanságokat is –, hogy ki tudják elégíteni a szükségleteket. A helyben történő gyártás és a földrajzi távolságok lerövidítésével ilyen problémákkal nem kell számolni, és így az európai napelemes piac kiegyensúlyozottabban tud majd működni.

Ajánlott tartalom

Pest megyében él? Állami ingyen milliók napelemre!

Ha Budapesten vagy Pest megyében él jelenleg kétféle napelemes támogatási formából is választhat.