A Hortobágyon 1,2 milliárdos természetvédelmi projekt indul

Három természetvédelmi részprogram megvalósítására használhat fel 1,2 milliárd forint uniós forrást a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP); a projektek jövő tavasszal indulnak és várhatóan két év múlva fejezik be azokat – mondta Szilágyi Gábor, a HNP természetvédelmi osztály vezetője hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.

A három alprogram előkészítésére eddig mintegy 55 millió forintot költöttek. A kétéves program keretében 23 kilométernyi veszélyes távvezetéket váltanak fel földkábellel, 50 kilométeren védőkerítést építenek ki a 33-as főút mentén. A másik két részprogrammal élőhely-rekonstrukciós fejlesztéseket valósítanak meg, és a vizes élőhelyek megőrzésével a haltermelés jövőjét kívánják biztosítani – ismertette Szilágyi Gábor.
A másik két részprogramról elmondta: élőhely-rekonstrukciós fejlesztésekre 550 milliót költhetnek, amiből komplex tájrehabilitációt valósítanak meg. Ennek keretében mintegy 300 kilométer használaton kívüli gát- és csatornarendszert számolnak fel, továbbá Európa vízimadarakban egyik leggazdagabb élőhelye, a Hortobágy Öregtavak rekonstrukcióját is elkezdik.     A vizes élőhelyek megőrzésével a haltermelés jövőjét kívánják biztosítani, erre 210 millió forintot költhetnek. Többek közt csatorna- és műtárgy rekonstrukcióval, kotrással, hídépítéssel fogják növelni a vízzel borított területek nagyságát a Hortobágyon – tette hozzá az osztályvezető.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.