Nagyon sok tévhit kering a napelemekről, íme néhány tévhit a legjavából.

A jelenlegi napelemek elavultak lennének?

Nagyon sok tévhit kering a napelemekről, íme néhány tévhit a legjavából.

A napelem technológia már most is elavult

A folyamatos technológiai fejlődés ellenére a napelem nem számít elavultnak az alternatív energiaforrások között. Ezt a tévhitet mi sem cáfolja jobban, miszerint egyre több ország és vállalkozás telepít ilyen rendszereket, és egyre divatosabbá, közkedveltebbé válnak a lakosság körében is. Természetesen állandóan kísérleteznek a hatékonyságot illetően. Pár éve például a University of British Columbia tudósai kifejlesztettek egy olyan napelemet, amely elektronika helyett baktériumokkal működik, mivel a mikroorganizmusok a fotoszintézis segítségével villamos energiát képesek előállítani a napfényből.

10 év múlva már mehet a kukába a napelem, sőt még a környezet szempontjából veszélyes is lesz

A manapság tervezett és készített rendszerek élettartama minimum 20 év, de inkább 35-40 év felé tendál. Tartósságukat mi sem bizonyítja jobban, mint az 1990-es évek elején Németországban telepített napelemek még a mai napig működőképesek. Az eltelt közel harminc év alatt ráadásul a technológia sokat fejlődött, így a most készült berendezések már jóval többet kibírnak. A gyártás során használt összetevők miatt sem kell aggódni, hiszen az üveg, az acél, a szilícium mind-mind felhasználható újabb rendszerek gyártásához, vagy akár más iparágakban is.

Napelemeket csak pályázattal érdemes vásárolni

Tény, hogy a napelem rendszerek telepítése nagyobb összegbe kerül, de csak egyszeri költségről van szó, ami várható időn belül megtérülést fog hozni. Emellett azonban vannak olyan állami támogatások, amik elősegíthetik a napelemek elterjedését és megkönnyíthetik a vásárlást. Ezek közé tartozik a lakosság számára elérhető kedvező, nulla százalékos kamatú visszatérítendő hitel, aminek futamideje maximum 20 év. A közép-magyarországi régióban lévő vállalkozásoknak a VEKOP nyújthat segítséget, ami hitel és támogatás formájában nyilvánul meg. Minden más régióban lévő cég számára a GINOP érhető el.

Lehet, hogy 10 év múlva költözni fogok: akkor kidobtam egy csomó pénzt az ablakon?

Költözés esetében a napelemek szintén költöztethetőek, és az ezzel járó költség elenyésző a telepítés összegéhez képest. Ha azonban valamilyen oknál fogva nem szeretnéd magaddal vinni, a rendszer jelentősen növeli az ingatlan értékét, így jobb ajánlatot kaphatsz a házra.

Ha napelemet szerelünk fel, akkor biztosan lesz melegvizünk is

Érdemes külön választani a fogalmakat a könnyebb megértéshez. A napkollektor összegyűjti a Nap sugárzó hőjét, és a kollektor csöveiben vizet (vagy más munkaközeget egyes eseteben) melegít fel vele. A napelem fotovoltaikus úton termeli az áramot, a napelem cellákba beérkező elektromágneses napsugárzás által létrejövő feszültséget használjuk fel elektromos áramkörben való alkalmazására. Itt érdemes megjegyezni, hogy különböző elektromos vízmelegítő rendszerek használatával a napelemes rendszerünk végső soron képes közvetett módon melegvízet is előállítani, rákapcsolva az adott elektromos vízmelegítő rendszerre.

forrás: eon.hu

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.