A jövő héten akár mínusz 25 fok is lehet

A jelenlegi előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekordközeli hideg, enyhülésnek egyelőre nyoma sincs, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet – közölte Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerdán az MTI-vel.

Mint elmondta, a következő napokban egyre hidegebb időre kell készülni. Több helyütt napközben sem lesz mínusz 10 Celsius foknál magasabb a hőmérséklet. Több helyen erős, viharos szélre is számítani lehet. A meteorológus közlése szerint péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás. A jelenlegi előrejelzések szerint az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani. A jövő hét folyamán a havazás megszűnik, de a jövő hét végéig tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet – tette hozzá Reisz András.Időközben az Országos Meteorológia Szolgálat módosította a honlapján közzétett, a szerdai napra vonatkozó figyelmeztetést. Eszerint az extrém hideg miatt jelenleg hat megyében – Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén – van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés.

A honlapon olvasható tájékoztatás szerint szerdán az esti óráktól északkelet felől még az eddigieknél is több fokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Csütörtökre virradó éjszaka a minimum hőmérséklet Borsod, Szabolcs és Nógrád megyében mínusz 20 Celsius-fok közelében várható, miközben Borsodban és Szabolcsban erős, óránként 45-60 kilométeres sebességű széllökések is kialakulhatnak. Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében mínusz 15 fok körüli minimum hőmérsékletek mellett 40-50 kilométeres erősségű szél valószínű. A jelenlegi előrejelzésben csütörtökre ugyanerre a hat megyére adott ki extrém hidegre vonatkozó figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.