A jövő ökotechnológiái

Ahhoz, hogy a környezetvédelmi problémák előtérbe kerüljenek, elsősorban kulturális és környezetpolitikai kérdésekben kell dönteni, ugyanakkor a társadalomnak készen kell állnia arra, hogy a változást elfogadja és befogadja.

A tudósok alternatívák után kutatva próbálják megtalálni azokat a megoldásokat, amelyekkel fenntartható a fejlődés. Ahol pedig tevékenykednek, nem más, mint az ökotechnológia (ecotechnology, vagy ecological engineering) területe, amelynek célja a környezeti egyensúly visszaállítása. Íme hat, közeljövőt érintő öko-technológiai vívmány.

„Okos” autópályák
A “smart highway” ötlete Daan Roosegaarde formatervezőtől származik. Egyrészt interaktív útburkolatról van szó, amely a napenergiát felhasználva fényt bocsát ki a sötétben, másrészt az elektromos autók akkumulátorainak feltöltését is szolgálják majd a tervek szerint – ezzel is motiválva a gépkocsi-tulajdonosokat, hogy a robbanómotoros technológiáról térjenek át a hibrid, vagy elektromos rendszerű autókra. Az intelligens autópályákat a Holland Tervező Díjátadón is elismerték, mint a „Jövő legjobb koncepciója.”. A program jelenleg fejlesztés alatt áll, de például Hollandia Brabant tartomány autópálya szakaszán már tesztelik az interaktív útburkolatot.

-

Szuperfák
Szingapúr jelenleg legfőbb célja a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése, az ország területén elhelyezkedő esőerdő pedig mindössze 5%- ot tesz ki. Gyakran előfordul, hogy a városra nagymértékű szmog ereszkedik, emlékeztetve leginkább egy 19. század elejei ipari országra. Ennek kapcsán olyan önfenntartó szuperfákat terveznek, amelyeket egyedi víztározó rendszer látna el vízzel. A szuperfák gondolata több tíz éves múltra tekint vissza, léteznek már hazánkban is vizsgálat alatt álló típusok, mint például a hosszantartó kutatás eredményeként létrejött kínai smaragdfa, amely ipari mennyiségben nyeli a szén-dioxidot.

Mesterséges fotoszintézis
A tudósok „mesterséges levél” technológián dolgoznak, amely a fotoszintézis folyamatát leutánozva használná fel a napfény energiáját. A mesterséges levél – a tervek szerint – úgynevezett napfénykollektort tartalmaz, amely oxigént és hidrogént állít elő. A technológia üzemanyagcellaként is felhasználható.

-

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.