A kacsalábon forgó erőmű

Az „1 falu – 1 MW” szlogen alatt futó projekt, a Bükk-Mak Leader Nonprofit Kft. által megálmodott vidékfejlesztési program első ütemében úgynevezett energiaudvarokat hoztak létre.

A név olyan területet jelöl, ahol egy megújulóenergia-forrást hasznosítanak, egy-egy közcélú intézmény mellé, iskolák, óvodák és önkormányzati épületek közelébe telepítve ezeket a rendszereket írja a nol.hu. Az energiaudvarok fő célja nem is a megtermelt tiszta energia hasznosítása, hanem a megújulóenergia-források bemutatása. Az, hogy az emberek személyesen megtapasztalhassák azok valóban megbízható működését. Az emődi II. Rákóczi Ferenc általános és szakiskola udvarán elhelyezett kéttengelyes, napkövető rendszerű napelem és a tetőre rögzített két négyzetméter területű napkollektor üzembe helyezéséhez az iskola alapítványa 40 ezer euró összegű uniós támogatást nyert el, ez fedezte a beruházás teljes költségét. A napot követő kiserőmű nagyobb hatékonysággal termel energiát, mintha csak egyetlen irányból fogadná a napsugarakat.

 

 

Az iskolában működő digitális távfelügyeleti rendszer folyamatosan nyomon követi a megtermelt energia mennyiségét, és a 2010 októbere óta működő kiserőmű hatékonysága –úgy tűnik – a vártnál jobb lesz. A megtermelt napenergia csökkenti a közcélú épületek közüzemi számláit, de ennél jóval fontosabb a szociális hatása, ugyanis ezeken a településeken általánossá válik a megújulóenergia-források hasznosítása. A lakosság számára ma még meglehetősen drágának tűnik ez a modern technológia, de az utóbbi években rohamosan csökkent a napkollektorok, minierőművek ára, illetve az új technikai törekvések egyszerűbb, olcsóbban előállítható termékeket kívánnak a piacra vinni, ezáltal a beszerzésük és a beszerelésük is könnyebbé válik. Ugyanakkor állami pályázatokkal akár 30 százalékos támogatást is lehet nyerni egy-egy hasonló beruházásra.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.