Kaliforniai tűztérképek és műholdképek mutatják az aszály-súlytotta területek megsemmisülését.

A kaliforniai erdőtüzek – ahogy az űrből látszik

Kaliforniai tűztérképek és műholdképek mutatják az aszály-súlytotta területek megsemmisülését.

A 11 hatalmas, tomboló, Kaliforniát súlytó erdőtűz eddig legalább két tűzoltót ölt meg. Több mint 6400-an küzdenek a lángokkal. Kalifornia megye kormányzója, Arnold Schwarzenegger rendkívüli nyilatkozatot küldött több államnak. A tűz nemcsak a hírközlési tornyot, a televíziós és rádiós adásokat veszélyezteti, hanem a lakók biztonságát is. Ennek érdekében felhívta a Mount Wilson Obszervatórium figyelmét és több, mint 10000 otthont ürítenek ki.

Több mint 100000 hektár égett le az elmúlt 10 nap leforgása alatt Kaliforniában, és kilenc további helyen ég a tűz nyugaton. Arizona, Colorado és Texas államok is küzdenek egy-egy tűz eloltásával, miközben Oregon, Utah és Washington állam fejenként két tűzzel harcol.

-Kaliforniai futótüzek, műholdfelvétel 

A Los Angeles-i tüzek okozta füst jól látható a világűrből. Ezt a fotót a NASA készítette Los Angeles-ről 2009. augusztus 30-án. A füst súlyos aggályokat ébresztett a levegőminőséggel kapcsolatosan.
-Kaliforniai Aszálytérkép

Kalifornia túlnyomó része szárazsággal küzd. A helyzetet az államok-béli Aszály Figyelő “súlyos aszály”-nak minősítette.
 

– A kaliforniai tűztérképet a Los Angeles Times készítette.

Ajánlott tartalom

A műanyagszennyezés csökkentése érdekében reformokat javasolnak

Rendszerszintű hiányosságok miatt termelünk és használunk fel egyre több műanyagot, így egyre több műanyag kerül ki tengeri, szárazföldi és édesvízi élőhelyekre - derül ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC a legújabb kutatásokat összefoglaló kommentárjából, amelyben a szakemberek egy átfogó, nemzetközi műanyag-korlátozási egyezmény megkötését szorgalmazzák.