A katasztrófa tényfeltárási dokumentációjáról tartottak közmeghallgatást Ajkán

A kármentesítésről, a vörösiszap-szennyezés teljes körű felszámolásáról tartott közmeghallgatást a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Ajkán hétfőn, a rendezvényen ismertették az október 4-i katasztrófa tényfeltárási dokumentációját.

Az illetékes zöldhatóság a környezetkárosítás mértékének megállapítása miatt kötelezte a vörösiszap-lerakó gátjának átszakadása miatt bekövetkezett káresemény tényfeltárási dokumentációjának elkészítésére a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t. A cég a terv elkészítésével a Progressio Mérnöki Iroda Kft.-t bízta meg – mondta Horváth Szabolcs, a felügyelőség közmeghallgatást vezető munkatársa. Mint ismertette, a hatóság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a kármentesítést és a kárelhárítást, a cél a szennyezés teljes körű felszámolása. Elmondta, hogy a több mint 50 ügyfelet érintő ügyben a zöldhatóságot jogszabály kötelezi a közmeghallgatás megtartására.
Kossa György, a Mal Zrt. felügyeletét ellátó kormánybiztos helyettese beszámolt az elvégzett állami kármentesítési feladatokról, a katasztrófa napjától a védművek építésén át a környezeti károk felszámolásáig.
A hatóság a Mal Zrt. egységes környezethasználati engedélyének kibocsátása ügyében 2011. január 11-én újabb közmeghallgatást tart. A cég engedélye 2011 februárjában jár le. A közmeghallgatáson a Mal Zrt.-t Bakonyi Árpád igazgatósági tag képviselte.

Ajánlott tartalom

Az EU betiltja az erdőírtáshoz és erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását

Jogszabállyal akadályozná meg az Európai Parlament és az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erdőírtáshoz és az erdőpusztuláshoz hozzájáruló termékek piaci forgalmazását - közölte az Európai Bizottság kedden.