A kávézacc és a sütimorzsa is hasznosulhat

A világ legnagyobb kávézólánca újrahasznosítja a kávézacc-maradékot és hamarosan a sütemény-morzsákat is. Kulisszatitkok egy világmárka boszorkánykonyhájából.

A Starbucks nyilvánosságra hozta, hogy a Menincon fermentáló (erjesztő) technológiáját használja a tokiói boltjaiban fennmaradó kávézacc újrahasznosítására. Ezt a tehenek tápjába keverik, s az így keletkező tej a Starbucks termékében köt ki. Vagyis a saját hulladékukat a következő termék előállításához használják fel – ha közvetetten is.

A cég japánban üzemelő egységeiben naponta valóságos kávéőrlemény-hegyek maradnak meg. A komposzt ugyan környezettudatos felhasználása a Starbucks melléktermékének, és az így táplált növények is a kávézólánc egységeinek szendvicseiben végzik, a cégvezetés mégis jó ideje törte már azon a fejét, vajon ehelyett van-e hatékonyabb, értelmesebb módja a kávémaradék hasznosításának.

A japán Menicon a kontaktlencséi fejlesztéséhez 2011 óta kísérletezett erjesztési technikákkal, amikor kutatói rájöttek, hogy a tejben lévő tejsavval (laktózsav, lactic acid) is érdemes foglalkozniuk. Az Azabu University szakembereivel együttműködve fejlesztették ki a megoldást, egy hosszú távú raktározást is kibíró -erjedt tejsavat tartalmazó- tehéntápot, melynek hatásaként olyan tej képződik a tehenekben, amiben alacsony a szomatikus (testi) sejtek száma.

A Starbucks mérnökeinek következő feladata, hogy a sütemények maradékának is találjanak hasonló újrafelhasználási módszert. A hongkongi Starbucks éttermek évente ötezer tonna kávézaccot és el nem fogyasztott péksüteményt termelnek. A keletkezett hulladékot általában komposztálják, elégetik, vagy hulladéklerakóban tárolják.A lehetséges megoldások között szerepel a bioplasztikba vagy mosószerekbe való keverésük, ugyanis “biofinomítás” eljárásával ezekből borostyánkősav állítható elő, ami mindkét fenti termék alapanyagai között szerepel.

Emissziócsökkentés: kevesebb bélgáz

Angliában közpénzeket költöttek annak tanulmányozására, hogy rájöjjenek, miként csökkenthető a tehenek és birkák által kipöfékelt végbélgázok.A környezeti, élelmezési és vidéki ügyekért felelős hivatal, a Defra tudósok kutatását finanszírozta, akik arra igyekeztek választ kapni, milyen étrenddel szellentenek kevesebbet a négylábúak. Ezek és a mezőn, legelőn hagyott ürülékükből a légkörbe szállongó gőzök-gázok összesen a brit agrárium az ország üvegházgáz-kibocsátásának 9 %-át adják, a teheneknél alaposan bejátszó metángáz pedig a teljes emisszió 41 %-át, hiszen a metán jóval erősebb ÜHG-hatású, mint a sokat emlegetett széndioxid.A Rutgers University kutatói szerint a klímatudatos étrendet ezekből kell összeállítani: silózott takarmány, kopasz zab, melyek 33 %-kal képesek csökkenteni a tehenek légköri szennyezését.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Nagyobb biztonságban közlekedhetnek a kerékpárosok a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).