A klímaváltozás miatt vándorolni kényszerülőkön segítenének

A káros klímaváltozás miatt elvándorolni kényszerülők megsegítését célzó alap létrehozását jelentette be szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), mely 2025 végéig 100 millió dollárt (36,8 milliárd forint) gyűjtene össze a rászorulóknak.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Olga Sarrado, a főbiztosság szóvivője elmondta, hogy az UNHCR már eddig is foglalkozott a klímaváltozás migrációt érintő hatásaival, az alap pedig elsősorban a klímaváltozásnak leginkább kitett közösségekkel foglalkozó kezdeményezéseket finanszírozná. A szóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta, nem pusztán felkészíteni szeretnék e közösségeket a változásokra, hanem igyekeznek eszközöket biztosítani számukra azok legyőzéséhez is. Az alap emellett abban is segítséget nyújt az UNHCR-nek és partnereinek, hogy azokban az országokban, ahol már jelen van – például Bangladesben, Csádban és Etiópiában – kiterjessze tevékenységét az éghajlatváltozással kapcsolatos károk enyhítésére is.

Az éghajlatváltozás hatásai egyre pusztítóbbak; tovább szítják a már meglévő konfliktusokat, tönkreteszik az emberek megélhetését, és végeredményben a lakosság meneküléséhez vezetnek – szögezte le a témával kapcsolatban az UNHCR vezetője, Filippo Grandi, emlékeztetve arra, hogy 2022-ben a menekültek több mint 70 százaléka érkezett a klímaváltozásnak erősen kitett országokból.

Aláhúzta: jelenleg a klímaváltozás hatásai elleni harcra elkülönített összeg nem segíti az otthonukat elhagyni kényszerülőket, sem az őket befogadó közösségeket. Az otthonukat elhagyni kényszerülők, illetve állampolgársággal nem rendelkezők mintegy 60 százaléka él harcok sújtotta országokban, melyek emellett a leginkább érintettek a klímaváltozásban, és a legkevésbé állnak készen a jelenséghez történő alkalmazkodásra – derült ki az UNHCR közleményéből.

Azáltal, hogy csökkentjük a klímaváltozással összefüggő veszélyeket, biztosítjuk a hozzáférést a fenntartható forrásokhoz, a programok kézzelfogható eredményt hoznak a menekültek és a befogadó közösségek életminőségének és biztonságának javításában – emelte ki Grandi.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.