A klímaváltozás okozta 90 éve egy grönlandi gleccser zsugorodását

A klímaváltozás okozta 90 éve egy grönlandi gleccser drámai mértékű zsugorodását egy új tanulmány szerint, amelynek készítői történelmi fotók és óceáni üledékek elemzése alapján jutottak erre a megállapításra.

A Kangerlussuaq-gleccsernek az 1930-as években történt drámai összeomlásáról akkori légi és szárazföldi felvételek alapján volt tudomásuk a kutatóknak, ezek a korabeli felvételek az előtt, illetve az után készültek, hogy a gleccser nyelve “kiszabadította magát” a tenger alatti hegygerinc alól, amely addig a helyére “szögezte”, és amely miatt a Kangerlussuaq stabilabb volt számos grönlandi gleccserhez képest -olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. “Összeomlásáról a régi fényképek alapján értesültünk” – mondta Flor Vermassen, a dán és grönlandi geológiai térképészeti intézet kutatója. “Ezek a fotók egyeztek azzal, amit az üledékek vizsgálatakor találtunk” – tette hozzá Vermassen, aki az amerikai geofizikai egyesület (ANU) folyóiratában a Kangerlussuaq összeomlásáról közzétett tanulmány vezetőszerzője. A történelmi légi és szárazföldi felvételeket dán-és brit expedíciók készítették, amelyek 1930 és 1935 között jártak Grönland keleti partvidékén. A fotók mutatják a gleccser drámai mértékű zsugorodását a levegőnek és tengervíznek az 1920-as években végbement, jól dokumentált felmelegedése után – magyarázta a kutató. Vermassen és kollégái a gleccsernél lévő tengeri talapzat üledékét vizsgálták, hogy megerősítsék a Kangerlussuaq összeomlásának időpontját és a tengervíz hőmérsékletének változását. Kémiai és fizikai bizonyítékokat találtak, amelyek megerősítették a felmelegedést. A kutatók szerint a Kangerlussuaq összeomlása nemcsak azért szembeötlő a többi grönlandi gleccserhez képest, mert túl korán történt, hanem azért is, mert túl későn. Az 1990-as évet tartják a kutatók a grönlandi gleccserek visszahúzódása kezdetének. A tenger alatti hegylánchoz való szögeződése miatt a Kangerlussuaq éveken keresztül stabilabb maradt – írták. “Ritkán lehet kimutatni ilyen jelentős jelenséget a műholdak előtti időszakból. A Kangerlussuaq összeomlása illeszkedik a jégtakaró általános csökkenéséhez a 20. században – mondta Vermassen.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.