A klímaváltozás súlyosbíthat a szénanáthán

Egy osztrák kutatócsoport szerint a klímaváltozás fokozhatja a szénanátha tüneteit, és 2050-ig a parlagfűpollen-allergiások száma 33 millióról 77 millióra nőhet Európában – írja az MTI.

A kutatók szerint az éghajlatváltozás magasabb pollenkoncentrációhoz és a parlagfűszezon meghosszabbodásához vezethet. Európa egyes részein szeptember közepétől október közepéig tarthat majd a parlagfűszezon.

A szénanátha Európa lakosainak 40 százalékát érinti. A parlagfű gyorsan szaporodik, pollenje allergizál. Egy növénynek nagyjából egymilliárd pollenmagja van egy szezonban. A magasabb pollenkoncentráció és a hosszabb szezon súlyosbíthatja a tüneteket.

Az egyik kutató, Michelle Epstein szerint a jelenség olyan területeket is érinthet, ahol eddig csak ritkán fordult elő szénanátha. Olyan országokban, mint Magyarország vagy Horvátország, ahol már fennáll a probléma, sokkal súlyosabb lehet a helyzet, de Németországban, Lengyelországban vagy Franciaországban is hasonló állapotok várhatók.

Az Európai Unióban 55-ről 151 milliárd euróra növekedett az allergiás megbetegedések okozta gazdasági kiadások évi összege. A magasabb pollenkoncentráció tovább növelheti a költségeket.

Ajánlott tartalom

Az ősi növényevő állatok kihalása megnövelte a tüzek keletkezését a füves területeken

Az ikonikus növényevő állatok, mint a gyapjas mamut, az óriás bivaly 50-60 ezer évvel ezelőtti kihalása világszerte drámai módon előidézte a tüzek terjedését a gyepes térségekben amerikai kutatók szerint.