A klímaváltozással eltolódik egyes kétéltűek szaporodási időszaka

A klímaváltozás kihat a varangyok és a szalamandrák szaporodási időszakára – mutatták ki kutatók.

A Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban megjelent cikkük az első bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás befolyásolja a kétéltűek reprodukcióját. A kutatók megállapítása szerint két faj őszi szaporodása későbbre tolódott, két másik faj téli nemzőidőszaka viszont korábbra került, mint a megelőző években. Hat további béka- és varangyfaj esetében nem találtak szignifikáns változást.
Brian Todd, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója kollégáival 30 évvel ezelőtt hálót állított fel egy dél-karolinai mocsaras terület köré, és folyamatosan vizsgálta a fennakadó állatokat.
“Harminc évnyi adatot elemeztünk ki tíz kétéltűfaj szaporodási időszakára vonatkozóan… És feltártuk a késleltetett szaporodás első klímaváltozással összefüggésbe hozható bizonyítékát – hangsúlyozták a cikkben. – A reprodukciós időszak változásának üteme a leggyorsabbak közé tartozik, amelyet valaha kimutattak bármilyen ökológiai eseményről.”A szaporodási időszak eltolódása az átlagos éjszakai hőmérséklet 1,2 Celsius-fokos emelkedése mellett ment végbe. “Eredményeink rávilágítanak a kétéltűek környezeti változásokra való érzékenységére, és aggodalomra adnak okot a folytatódó felmelegedés fényében” – áll a tanulmány következtetésében.
Hasonló kutatások korábban kimutatták, hogy egyes észak-amerikai és európai madárfajok északabbra húzódtak a felmelegedés miatt.

Ajánlott tartalom

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.