A környezettudatos gondolkodás ösztönzésére rendeznek filmkészítő maratont április 15-én

A környezettudatos gondolkodás ösztönzésére rendeznek filmkészítő maratont Shoot4Earth – Forgass a Földért címmel; a résztvevőknek 24 óra áll rendelkezésre alkotásuk elkészítésére; ebben az évben a verseny április 15-én rajtol – tájékoztatták a szervezők az MTI-t szerdán.

A magyar kezdeményezésű verseny célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során. A filmkészítő maratonra bárki jelentkezhet, a nevezés ingyenes, regisztrálni a verseny kezdetéig a hivatalos weboldalon lehet. A legjobb, mobiltelefonnal készült filmeket bemutatják Cannes-ban, a Global Short Film Awards-on, illetve Kőrösi Csabának, az ENSZ-közgyűlés elnökének meghívására New Yorkban is. A verseny április 15-én 10 órakor indul. A szervezők a rajt pillanatában, időzónánként több témaelemet ismertetnek, amelyből egyet kötelező lesz beépíteni a versenyfilmbe, amely lehet élőszereplős rövidfilm, videoklip vagy animáció. A forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható.    

A 24 órás maraton, az időzónák figyelembe vételével egyszerre, egy időben zajlik a világon. A versenyzők maximum 1 perces filmekben hívhatják fel a figyelmet arra, hogy a mindennapokban mit tudunk tenni környezetünk megóvásáért. Az elkészült alkotásokat április 16. (vasárnap) 10 óráig kell feltölteni. A filmeket nemzetközi zsűri értékeli, az eredményt a maratont követő héten hirdetik ki. Külön értékelik és díjazzák a magyar diaszpórából és Magyarországról érkező alkotásokat. A verseny művészeti igazgatója a magyar származású Karl Bardosh, Tisch School of Arts New York University professzora. A verseny szervezője a Forgass a Földért Alapítvány, együttműködő partner a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Jövő Mobilitása Szövetség: a közlekedők többségét az agresszív, szabálytalan vezetők bosszantják

A magyarországi utakon közlekedők többségét, 59 százalékát leginkább a türelmetlen, agresszív vezetőtársak bosszantják, 58 százalékuk a szabálytalan sofőröket, 37 százalékuk pedig a rossz utakat jelölte meg stresszfaktorként, a felmérés szerint ezekhez hasonlóan a dugók, illetve a mikromobilitási eszközök is sokszor okoznak kellemetlenséget; a válaszadók többsége a stressz elkerülésére alkalmazott módszerek között az agresszív autósoktól való távolságtartást, vagy például a zenehallgatást említette - közölte a Jövő Mobilitása Szövetség.