A környezetvédelem korrupciós ügyeit nehéz bizonyítani

A környezetvédelem területén is vannak korrupciós ügyek, de a hibás rendszer miatt nagy részüket nem tudják bizonyítani. A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa által összehívott konferencián a terület szakértői arra kerestek megoldást, hogy ezek az ügyek kibuktathatók és üldözhetők, illetve megelőzhetők legyenek.

A Korrupció a környezetvédelemben címmel tartott pénteki budapesti konferencián többen megfogalmazták, hogy a korrupciós ügyek egyik fő oka a jog átláthatatlansága. Földes Ádám, a Transparency International jogi tanácsadója kiemelte, hogy a közbeszerzési törvény szerint éppen azok a szereplők lehetnek átláthatósági biztosok, akik eddig is részei voltak a rendszernek, de nem nagyon segítették elő a szervezetek korrupciómentes működését.

Elmondta azt is, hogy előrelépést jelentett a kormány tavaly őszi korrupcióellenes javaslata. A közérdekű bejelentők védelméről szóló törvényt elfogadták, de a közbeszerzési és közérdekvédelmi antikorrupciós hivatal nem alakult meg. Eszerint hiába tesz valaki a közérdek sérelmére vonatkozó bejelentést, mivel nincs hivatal, amely kivizsgálja ezeket az ügyeket; továbbá a közérdekű bejelentők sem kapnak védelmet.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke arról beszélt, hogy szervezetükhöz tavaly több, korrupcióval kapcsolatos lakossági bejelentés érkezett, az ügyekből azért nem lett semmi, mert a bejelentők nem mertek tanúskodni. Több konkrét példát is említett, de hozzátette, hogy egyiket sem sikerült még bizonyítani.

Zlinszky János, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa irodájának főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: az általuk vizsgált ügyekben is látják: részben rendszerhiba okozza, hogy a jog kikerülésével előnyöket lehet szerezni és megtartani. A céljuk ezért az, hogy az intézmények úgy legyenek szabályozva, hogy minél kevesebb lehetőség legyen korrupcióra a környezetvédelemben.

Ajánlott tartalom

AM: szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt keddi záróeseményén.