Kezdőlap / Technológiák / Épületek / A koronavírus áldozata lesz a kínai napelem piac is?
Tudj meg többet: Napenergia

A koronavírus áldozata lesz a kínai napelem piac is?

A PV InfoLink által közzétett híradás szerint márciusban a megszokott, régi állapot, a rendeződés irányába indult el a kínai napelem gyártás, a teljes teljesítőképesség kihasználás 80 százalékra emelkedett az ellátási láncban.

A február elején tapasztalt megállás után egy tajvani piackutató cég legújabb tájékoztatásából kiderült, hogy meglepő gyorsasággal vette kezdetét a normalizálódási folyamat és lépésről lépésre állandósult az előállítás modulkínálata. A PV InfoLink legrangosabb elemzője, Corrine Lin azonban egyértelműen rámutatott arra, hogy elkerülhetetlen gazdasági válsággal fenyeget a koronavírus világméretű terjedése, s ennek súlyos következményeként március-április fordulójától várhatóan a napelemek globális kereslete is alaposan visszaesik. Kína Nemzeti Energia Igazgatósága (NEA), a PV InfoLink beszámolója szerint, június közepére halasztotta a kínai aukciós rendszerében megvalósuló projektek benyújtási határidejét, továbbá prognosztizálták a hálózati csatlakozási időpontok újragondolását. Pillanatnyilag ezek március 31-ére, június 30-ára és december 31-re „előjegyzettek”, de a kialakult helyzet miatt akár mindhármat a NEA negyedévvel majd meghosszabbítja. Corrine Lin úgy véli, előfordulhat, hogy 40 GW alá is eshet a kínai piaci kereslet 2020-ban. Az iparágat vizsgáló szakemberek szerint, a leadott külföldi megrendelések mennyiségében eddig nem történt számottevő eltérés a napelem modulokra. Nyilvánvaló viszont, ahol a koronavírus hatása drámai fejleményeket hoz, ott halasztani fogják a tervezett projekteket. A PV InfoLink mindeddig nem módosított a 2020-as globális PV-igény várakozásokon, ezentúl sem változtatnak azon az álláspontjukon, hogy ebben az évben 134,3 GW új napelemes gyártási kapacitásra legyenek képesek, e termelőpotenciál elérésére tegyenek erőfeszítéseket. Hogy mi valósul meg vállalásukból, mennyi épül meg belőle, attól függ, mikorra sikerül a járványt világméretekben visszaszorítani.

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

Ajánlott tartalom

Mit várhat a napenergia-szektor Joe Bidentől?

Most, amikor lezajlottak a választások, és várhatóan Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke, elkezdődtek a találgatások, hogy elnöksége vajon mit hoz majd a megújuló energiák szektorának általánosságban, és konkrétan a napenergia ágazatnak.