A következő húsz évben is a fosszilis energia lesz a meghatározó

Az elmúlt 23 évben semmit nem változott a fosszilis energia részaránya a világban, s az elkövetkező több mint két évtizedben is a fosszilisek lesznek a meghatározóak az energiafogyasztásban – mondta az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület főtitkára csütörtökön Debrecenben.

Molnár László, a XI. Energoexpo nemzetközi energetikai szakkiállítás és konferencia megnyitóján elmondta: az előrejelzések szerint 2035-ben az összes energiafelhasználás 85 százalékát a fosszilis energia, a kőolaj, a szén és a földgáz adja, s csupán 5 százalékot tesznek majd ki a megújuló – nap, szél – energiaforrások. Kifejtette, mivel kőolajból, szénből, földgázból túlkínálat van a piacon, s a készletek akár 250 évre is elegendőek, gazdasági irracionalitás, hogy bármi áron fejleszteni kell a megújuló energia-előállítást.

Szólt arról is, hogy a következő 20 évben bár csökkennek, de megmaradnak a jelentős energiaár-különbségek az Amerikai Egyesült Államok és Európa között, Amerika ugyanis továbbra is olcsón tud majd termelni.

Molnár László elemezte Magyarország versenyképességét is. Magyarország ma a 63. helyen van az államok versenyképességi sorrendjében, 2001 és 2012 között 35 helyet esett vissza – mondta.

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője a rezsipolitika rövidebb-hosszabb távú gazdasági kihatásait elemző előadásában kifejtette: nem az energiaárak magasak, hanem a hazai lakosság vásárlóereje “szánalmasan alacsony és csökkenő, s az Európai Unióban az utolsók között van”.

A szakember szerint hatalmi szóval nem lehet nemzetgazdasági szinten rezsit csökkenteni.

A lakossági árak hatalmi úton ugyan csökkenthetőek, de a nemzetgazdasági szintű költségeket valakinek fizetnie kell – fűzte hozzá Hegedűs Miklós megjegyezve, hogy ez a “valaki” a költségvetés, vagy az üzleti szféra lehet, ami viszont tovább rontja a versenyképességet.

Hegedűs Miklós szerint hosszabb távon az energiaköltségek az átlagos inflációnál erőteljesebben nőnek, “az olcsóbbodás félreértés, vagy inkább politikai álom”. Úgy véli: a megoldás az energia-felhasználás lehetséges maximális racionalizálásán túl, az ellentételező export versenyképességének látványos javításában van.

A csütörtökön kezdődött, háromnapos XI. Energoexpo konferencián 20 hazai és külföldi energetikai cég mutatkozik be a Kölcsey központban, a kiállításhoz kapcsolódó konferencián pedig 60 előadás hangzik el időszerű energetikai kérdésekről.

Az energetika jövője, a jövő energetikája című rendezvényen egyebek mellett a paksi atomerőmű bővítéséről, a földgázellátás jövőjéről, valamint a megújuló energiaforrások helyzetéről cserélnek véleményt a szakemberek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.