A különleges épület a levelek erezetét követi

A Chelsea Virágkiállításon található Times EUREKA Pavilon környezetutánzó megjelenésével egy levél belső szerkezetébe nyújt betekintést. Az újonnan elkészült pavilon strukturális jegyei a levelek bonyolultan növekvő mintáit követik.

A tervezők a fenntarthatóság szempontjainak megfelelően kitermelt fenyőfából készítették el az erezetet és műanyag „sejteket” illesztettek a pavilonba, hogy a látogatókat közelebb hozzák a lombozathoz, ahol megtapasztalhatják a növények szöveti összetételét. A tájépítész csapat a társ építészirodával együttműködve kimondottan tudományos szempontból közelítették meg a projektet, amelyben a növények növekedését utánzó számítógépes algoritmusok segítségével moduláris felépítést alkottak meg.

times eureka
A lucfenyő panelekből készült fő ágakat úgy kapcsolták össze, hogy azok alkossák az épület fő teherhordó rendszerét, és a köztes terekbe kisebb, fából készült sejteket vagy kazettákat illesztettek, utánozva a levél sejtszerű szerkezetét. A belső sejtek elkülönítésére műanyag szalagokat tekertek össze kerek formákká. Amint napfény éri a pavilont, a műanyag elemek szétszórják azt, amely a belső térnek egyfajta intimitást kölcsönöz. A tetőt üveg borítja és a csapadékvizet a pavilon “erein” keresztül és közvetlenül a földbe juttatják vissza. A későbbiekben a pavilon ideiglenes otthonából a Királyi Botanikus Kertbe kerül át.
times eureka

times eureka

times eureka

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.