Egy új kutatás keretein belül a tudósok megállapították, hogy a háziállatok jelentős szerepet játszhatnak az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának növekedésében.

A kutya öko-lábnyoma nagyobb, mint egy autóé

Egy új kutatás keretein belül a tudósok megállapították, hogy a háziállatok jelentős szerepet játszhatnak az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának növekedésében.

Ezt jelzi, hogy a Land Cruiser öko-lábnyoma mintegy 0,41 hektár, amely félszer kevesebb, mint egy közepes méretű kutyáé.

A New Scientist című lapban megjelent riport szerint, a kutatást Robert és Brenda Vale, építészek végezték, akik a fenntarthatóságról az új-zélandi Victoria University of Wellington egyetemen hallottak először.

Ahogyan felemésztjük a forrásokat, a macskák és a kutyák letarolják a vadonélő állatok populációit, betegséget terjesztenek, ez pedig szennyezésnek számít.
Ahhoz hogy fel tudják mérni a háziállatok ökológiai mancs- és karomnyomát, Vale-ék különböző eledelek összetevőit elemezték.

Kiszámolták például, hogy egy közepes méretű kutya naponta 90 gramm húst és 156 gramm gabonát fogyaszt el az ajánlott 300 grammos adag szárított kutyaeledelből naponta.
Szárítás előtt ez 450 gramm friss hús és 260 gramm gabona volt.
Ez azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt egy ilyen méretű kutya mintegy 164 kilogramm húst és 95 kilogramm gabonát eszik meg.

43,3 négyzetméterbe kerül 1 kg csirkehúst „termelni” évente (a marha- és bárányhús esetében jóval többről van szó),  míg 1 kg gabona esetében ez csak 13,4 négyzetméter. Akárhogy is számoljuk, Buksi ökológiai tappancsnyoma 0,84 hektár. Egy nagyobb kutya, például a német juhász, esetében ez az arány 1,1 hektár.

Eközben egy szabadidő-autó, mellyel szerény 10000 km-t teszünk meg évente, 55,1 gigazsult használ fel, amely tartalmazza a megépítéséhez szükséges energiát és az üzemanyagot is. Az építészek egy 4,6 literes Toyota Land Cruiser-t vettek alapul az összehasonlításkor.
Egy hektár föld körülbelül 135 gigazsulnyi energiát képes megtermelni évente, így a Land Cruiser ökológiai lábnyoma körülbelül 0,41 hektár – amely jóval kevesebb, mint a közepes termetű kutyáé.

Vale-ék hasonló számításokat végeztek különböző háziállatok és eledelük esetében, és megállapították, hogy a macskák öko-lábnyoma körülbelül 0,15 hektár (valamivel kevesebb, mint egy Volkswagen Golf-é), egy hörcsögé 0,014 hektár, a kanáriké pedig ennek a fele.
Még egy aranyhalnak is van ökológiai lábnyoma, mely nagyjából 0,00034 hektár (3,4 négyzetméter), mely 2 mobiltelefon ökológiai lábnyomának felel meg.

A kutatók arra ösztönöznék a környezetbarát állattartókat, hogy változtassanak kedvenceik étrendjén. A kulcs a hús, mert termelése roppant energiaigényes. Hozzátették, hogy látványosan lehetne csökkenteni a kutyák öko-mancsnyomát, ha kevesebb fehérjetartalmú ételt ennének.

Ajánlott tartalom

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.