A legnagyobb sivatagi napelemes rendszer a világon visszafordítja az elsivatagosodást

Az elsivatagosodás problémájára találtak megoldást Kínában.

A Góbi-sivatag minden évben egyre nagyobb és nagyobb gazdaságilag hasznosítható területeket hódít meg az ország területén, ezért a kínai állam azonnali beavatkozásra kényszerült. Az egyik legideálisabb megoldásnak a napelemparkokat találták, amik nem csak megakadályozzák a homokviharokat és segítik az alattuk elhelyezkedő talaj megkötését, hanem még zöld energiát is termelnek.

MI OKOZZA AZ ELSIVATAGOSODÁST ÉS MI LEHET A MEGOLDÁS A MEGFÉKEZÉSÉRE?

A régióban elsősorban a túllegeltetés miatt kezdődött meg a talajerózió, és már 1988 óta dolgoznak azon, hogy miként is lehetne megállítható, vagy visszafordítható a folyamat. Az elmúlt 30 évben a sivatag által elhódított területek egyharmadán helyreállították a növényzetet, de a talajpusztulás továbbra is fennáll. Mindezért újabb tervet kellett kitalálni az elsivatagosodás megfékezésére. A megoldást pedig a napelem parkokban látták.

2017 novemberében hagyta jóvá a kínai energiaügyi hivatal a sivatagban tervezett beruházásokat. A fejlesztést 3 részre osztották, az első, 500 MW-os fázis már 2018 megkezdte működését. A napelempark előnye, hogy egyrészt csökkentik Kína széndioxid-kibocsátását, másrészt mérsékli az északi területeken tapasztalható elsivatagosodást. Ezutóbbi eredményt a fejlesztés úgy éri el, hogy a napelemek gyengítik a szél erejét, és a panelek alatt elhelyezkedő homok nem áramlik tovább, megállítva ezzel a sivatag terjeszkedését. A terület különben rendkívül alkalmas a napenergia termelésére is, hisz magas a napsugárzás intenzitása és hosszú a napsütés órák száma ezen a vidéken.

A NAPELEMPARK PROJEKT RÉSZLETEI

A projekt otthonaként szolgáló Kubuqi-sivatag Kína 7. legnagyobb sivataga a maga 18 600 km2-es területével. Itt épült fel az eddigi legnagyobb sivatagi napelemes rendszer a világon, ami az elsivatagosodás hivatott megfékezni. A fentebb említett 500 MW-os rendszer mellett a projekt most elkészült második szakasza 21 000 ha területet foglal el. A teljes beruházása 2,57 milliárd jüan (RMB) értéket képvisel majd, ha elkészül. Az eddigi rendszer 196 000 db napelempanelből áll, ami bekerült ezzel a Guinness-rekordok könyvébe is.

A napelem panelek elhelyezésénél a kínaiak egy kis cselt is bevetettek és a magasból nézve egy ló körvonalai rajzolódnak ki, ami utal a területre igen csak jellemző állattartási tevékenységre. Gai Zhiyi, belső-mongóliai közgazdász szerint a klímavédelem elleni küzdelem és a csúcstechnológia tökéletes kombinációja valósul meg ezzel a projekttel. Kis túlzással, de a fejlesztés révén, de a sivatagot alkotó sárga homok az új energiatermelési funkció által arannyá változtatott.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.