A levegőt is fűti a melegebb tenger

Akár 80 centiméterrel is megemelkedhet a Balti-tenger vízszintje, hőmérséklete pedig 2–4 Celsius-fokkal is nőhet az évszázad végére. A tengervíz sótartalma is csökken, ami a teljes ökoszisztémát érintheti.

A németországi Geesthachtban lévő Helmholtz Intézet kutatásai szerint egyre melegebb lesz a Balti-tenger felső vízrétege a század végére, ezzel párhuzamosan a víz feletti levegő hőmérséklete is emelkedik, akár 8 Celsius-fokkal. Új számítógépes szimulációk szerint a levegő télen 4–8, nyáron 1,5–4 Celsius-fokkal is melegedhet. (A tenger szintjének emelkedése egyébként gyorsabban megy végbe, mint azt a kutatók korábban gondolták.)

A Balti-tengeri levegő 1871 óta melegszik jelentős mértékben. Északi részének 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedése magasabb, mint az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által globálisan mért egy Celsius-fokos melegedés – derül ki az intézet most napvilágot látott tanulmányából.  „A tanulmány az IPCC globális klímaváltozásról szóló jelentésének a Balti-tenger térségét érintő regionális változata” – mondta Hans von Storch, a Helmholtz Intézet vezetője.

A kutatás szerint az enyhébb klíma miatt a Balti-tenger téli jégtakarója 2100-ra 50–80 százalékkal csökkenhet. Télen a csapadék növekedésére, nyáron – elsősorban Németországban és Lengyelországban – a csapadék csökkenésére kell számítani. A különböző modellek alapján mért értékek ingadozása miatt pontos előrejelzést nem tudnak mondani a szakértők, akik az évszázad végéig 30–80 centiméter közötti tengerszint-emelkedéssel számolnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Októberig díjmentesen szállíthatók a kerékpárok hétvégente a BKK járatain és a HÉV-en

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja októberig a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken az aktuális járványhelyzet, valamint a tavasztól megnövekedő biciklis forgalom miatt.