A magyar naperőművek megelőzték a Paksi Atomerőművet

Korábban soha sem volt még arra példa, hogy a magyarországi naperőművek áramtermelése megelőzze a Paksi Atomerőmű áramtermelését.

Augusztus 13-án, ha csak néhány órára is de eljött ez a pillanat. Budapest környékének összes napelemes háztetője is részt vett a történelmi eseményben. Idén nyáron megtörtént az áttörés, írta a budapestkornyeke.hu. Több áramot állítottak elő a magyar naperőművek, beleértve a háztetőkön látható otthoni úgynevezett kiserőműveket is, mint a Paksi Atomerőmű. A különleges pillanat augusztus 13-án délelőtt 11 és délután 4 óra között történt. Szép napsütéses idő volt, minden adott, ahhoz, hogy a háztetőkön fénylő napelemek ontsák magukból az áramot, de kellett ehhez még valami. A Paksi Atomerőmű az elmúlt hónapokban nem volt túl jó bőrben. Egymást követték az üzemzavarok, volt amikor áramtermelő blokkot is le kellett állítani.

Azon az augusztusi napon is az történt, hogy az első blokk egy júliusi üzemzavar miatt csak félteljesítménnyel dolgozott, a 2. blokkban pedig augusztus elején tervezett karbantartás volt. Ehhez jött a 4. blokk leállása egy irányítástechnikai hiba miatt. Az atomerőmű teljesítménye 2000 megawatt, de azon az augusztusi napon 11 és 16 óra között alig 700 megawattot termelt, miközben ugyanekkor a MAVIR adatai szerint a magyar napelemek 800 megawattnyi áramot állítottak elő.

Paks a legnagyobb

Érdemes tudni, hogy a magyarországi villamosenergia-termelés zászlóvivője a paksi erőmű. A Magyarországon termelt áram több, mint 40%-át ott állítják elő. Ezt követik a gáz és széntüzelésű erőművek, majd jönnek a megújulók. A naperőművek aránya éves átlagban már megközelíti a 4%-ot.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.