A minőségi vetőmag hozzájárul a fenntarthatósághoz

A hazai agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát a hazai minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják – jelentette ki a tárca közleménye szerint Nagy István agrárminiszter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megalapításának 30 éves jubileumi rendezvényén, csütörtökön, Siófokon.

A tárcavezető beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzései nem változtak az elmúlt három évtizedben: mindig a magyar vetőmag előállítás fenntartásáért dolgoztak. Mindenkor olyan termékeket biztosítottak, amelyek kielégítik a hazai gazdálkodók igényeit, és követik a változó gazdasági és nem utolsó sorban környezeti, éghajlati viszonyokat is. “A szakmai alapvetéseket és a mindennapi kenyerünket nem veszélyeztethetik divatos ideológiák. Az a közös feladatunk, hogy megfelelő válaszokat találjunk a társadalmi igényekre és kihívásokra” – fogalmazott az Agrárminisztérium (AM) közleményében a tárcavezető. A miniszter kitért arra is, hogy a vetőmag ágazat is nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés, az érdekképviseleti szervezet pedig a magyar kormány stratégiai partnere, “ezért közösen kell dolgozunk azon, hogy továbbra is biztosítsuk az aratáshoz a jó minőségű alapanyagot” – fejtette ki Nagy István.

A miniszter elmondta: Magyarország a régióban vetőmag-termelési, illetve kereskedelmi központtá vált, sőt hazánk a világ élvonalába tartozik, és ott van a legnagyobb vetőmag-előállító országok tízes rangsorában. Az elmúlt években a hazai szántóterület 3-4 százalékán termesztettek vetőmagot, mintegy 100 növényfaj több mint 1600 fajtájának a vetőmagját. A vetőmag-előállítás évjárattól függően 100-120 ezer hektáron folyik – fűzte hozzá Nagy István. A tárcavezető kiemelte, hogy a szakmai szövetség munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vetőmagkivitel stabil lábakon álljon. A búza vetőmagot sikeresen exportálja hazánk Olaszországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba és Szlovéniába. A napraforgó vetőmag elsősorban az Európai Unióban, de az EU-n kívüli országokban is keresett. A kukorica vetőmag legnagyobb mennyiségben eddig Oroszországban, Romániában, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban talált gazdára. Nagy István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus a vetőmagexportunkra is jelentős hatást gyakorolt, így szükség van a kivitel további erősítésére, a versenyképesség fokozására, amelyben számítanak a szövetség elkötelezett munkájára és nemzetközi kapcsolatrendszerére.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.