A napelemeket is érinti a kormány megszorítása

Egy korábban lezárt pályázatban függesztették fel a kifizetéseket.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A kormány múlt héten jelentett be, hogy egy 350 milliárd forintos csomaggal próbálja kiigazítani a költségvetést. A Portfolio most egy pályázati forrásra hivatkozva azt írja, a döntés miatt egyelőre nem fizetik ki azokat a kivitelezőket, akik részt vettek egy, már lezárt uniós napelemes és energiahatékonyságot növelő programban. Az érintett pályázat vidéki régióknál a GINOP 8.4.1/A-17, a központi térségnél pedig a VEKOP-5.2.1-17 kódszámon futott. A Portfoliónak nyilatkozó forrás azt mondta, hogy több végső kedvezményezett is ugyanazt a levelet kapta a program kapcsán: „Tisztelt Végső Kedvezményezett! Ezúton tájékoztatjuk, hogy a költségvetés pénzügyi tartalékainak növeléséről szóló 1888/2021. (XII. 9.) Korm. határozat és a vonatkozó költségvetési fejezetet irányító minisztérium döntése alapján az MFB Zrt.-n és a Közvetítőn kívül álló okból a kölcsönszerződés alapján esedékes folyósítás(ok) teljesítésére jelenleg nincs lehetőség. Az akadály megszűnését követően a Közvetítő haladéktalanul intézkedik a folyósítás(ok) teljesítése érdekében. Kérjük szíves megértésüket és türelmüket!”

A megvalósítás a pályázat keretében már zajlik, vagy le is zajlott, vagyis a kivitelezők uniós forrásból már végzik a munkát. Minisztériumi utasításra ugyanakkor az esedékes folyósításokat most nem fizetik ki, egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozóknak bizonytalan ideig önköltségen kell teljesíteniük a feladataikat. Ezeknél a projekteknél a kivitelezők legalább 50, de akár 100 százalékos EU-s forrásból is dolgozhatnak. A konstrukcióban a lakossági pályázati nyertes számára a vállalkozók elvégzik a feladatokat, majd a teljesítés igazolása alapján a számla ellenében a pénzügyi közvetítőtől kérhetik a folyósítást. Most úgy tűnik, bizonytalan ideig nem kapnak pénzt a kivitelezők a kormány döntése miatt.

Fontos kiemelni, hogy a helyzet nem a december 6-án elindított programot érinti. Ebben a pályázatban 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás érhető el a napelemekre és a fűtéskorszerűsítésre. A részletekről itt írtunk bővebben.

 

Frissítés:

2021.12.18 – 18:27

MFB: zavartalanul folyik az uniós forrású hitelek kifizetése

Az európai uniós forrású hitelek folyósítása folyamatosan, fennakadás nélkül történik, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve az MFB Pontok hálózatának minden ügyfele hozzájut az igényelt hitelösszeghez – tájékoztatta a bank szombaton az MTI-t. A közlemény szerint minden európai uniós forrású hitelprogram, így a Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön, illetve az Energiahatékonysági hitelprogram esetében is folyamatos a hitelfolyósítás a szerződött ügyfeleknek, a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek is. A bank hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben az MFB zavartanul folytatja a kifizetéseket az uniós hitelprogramjaiban. Pénteken több mint 5,85 milliárd forintot utaltak az MFB Pontok bankjainak, a végső kedvezményezetteknek a kifizetések folyamatosan megtörténnek – írták. Az MFB közölte: szeretné megnyugtatni minden, európai uniós forrású hitelprogramban szerződött ügyfelét, hogy nincs fennakadás a hitelek folyósítása során.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.