A napelemes mobiltelefon lehet a megoldás India számára

Újabb napelemes mobiltelefont dobnak piacra Indiában, hogy az elektromos áramban szegény vidéki területeken is problémamentes legyen a telefonálás.

A dél-ázsiai országban Indiában körülbelül 20 millió új mobiltelefon előfizető van havonta, ám a felhasználok közül nagyon sokan olyan vidéki területeken élnek, ahol az áramellátás nem megfelelő. Az indiaiak egyharmadának semmilyen elektromos energiához nincs hozzáférése, ám a természetes napfényből annál több áll a rendelkezésükre.
Egy évvel ezelőtt a Samsung cég dobta piacra napelemes mobiltelefonját, most pedig a Vodafone Essar vállalat igyekszik áthidalni a vidéki területeken tátongó infrastrukturális szakadékot. “Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi 20 százalék helyett valószínűleg még több vidéken élő ember vesz majd mobiltelefont” – nyilatkozta Marten Pieters, a Vodafone Essar vezérigazgatója.

Az 1500 rúpiába (7 ezer forint) kerülő napelemes mobiltelefon a jövő hónapban kerül az indiai boltok polcaira. A készüléknek nyolc órányi közvetlen napfényre van szüksége a teljes feltöltődéshez, amely 200 órányi működéshez, illetve 240 percnyi beszélgetéshez elegendő. A telefonhoz akkumulátortöltő, FM rádió és beépített zseblámpa is tartozik.

Ajánlott tartalom

A gazdaságos fűtés elengedhetetlen kelléke: a termosztát

A 2022/23-as téli szezonban minden a spórolásról és az energiahatékonyságról szólt. Nem véletlenül, hiszen a megemelt rezsiárak mellett kénytelenek vagyunk jobban odafigyelni az energiafogyasztásunkra. Leginkább a fűtés az, ahol próbáljuk megfogni a fogyasztást. Annak érdekében, hogy senki ne dideregjen a 18 fokos szobában, megmutatjuk, miként lehet termosztáttal hatékonyan szabályozni a hőmérsékletet.