A napenergiára alapoznak a történelmi Abaúj két településén

A történelmi Abaúj két települése, a ma Szlovákiához tartozó Buzita és a határ innenső részén fekvő Hidasnémeti több mint 550 ezer eurót fordított napelemes rendszerek kiépítésére, az összeg túlnyomó részét uniós pályázaton nyerték – hangzott el Hidasnémetiben a projekt átadásán csütörtökön.

A pályázatot még 2011. októberében az Együtt az abaúji megújuló energiák termesztéséért és felhasználásáért szakmai egyesület, a buzitai és a hidasnémeti önkormányzat nyújtotta be – mondta Becse Csaba Hidasnémeti polgármestere.

A kivitelezés két évvel ezelőtt kezdődött és most fejeződött be. A beruházás 85 százalékát uniós, 10 százalékát hazai forrás biztosította, az önkormányzatok öt százaléknyi önrészt tettek hozzá.

Hidasnémetiben egy 70 kilowattos napelempark, Buzitán pedig egy 27 kilowattos napelemes rendszer épült ki.

Becse Csaba azt mondta: a település naperőműve által termelt áramot az Émász hálózatába táplálják, az önkormányzat a kötelező átvételi rendszer keretében köt szerződést a Mavir Zrt.-vel a kiserőmű által termelt energia átvételéről.

Közölte azt is: az önkormányzat azt a pénzt, amelyet a napkollektorok által termelt áramért kap, a közintézmények és a közvilágítás költségeinek fedezésére fordítja.

A napelemes rendszer évente mintegy 76 ezer kilowattóra áramot termelhet, ez mintegy 3 millió forint árbevételt hozhat a hidasnémeti önkormányzatnak.

A rendezvényen Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára azt mondta: annak a településnek van jövője, amelyik előre gondolkodik, Hidasnémeti és Buzita ilyen.

Hangsúlyozta: a következő uniós fejlesztési ciklusban napelemes, napcellás projektekre majdnem 130 milliárd forintra lehet pályázni, ezek a pályázatok a közintézmények és önkormányzatok, illetve a lakosság számára elérhetők.

Ajánlott tartalom

Fél millió forintból napelemet telepíthetünk? Igen!

A Zendure új AIO 2400 csomagja két 800 wattos napelemet, egy 800 wattos mikroinvertert, egy 2,4 kilowattórás tárolórendszert és egy menedzsmentplatformot tartalmaz.