A napenergiával működő hallókészülék

Bárki, aki ismeri a hallókészülékeket, tudja, hogy két dologra van nagy szükség hozzájuk: az egyik a pénz, a másik az akkumulátor.

Szerencsére egy humanitárius projekt célja, hogy sokkal olcsóbbá és környezetkímélőbbé tegye ezeket az orvostechnikai eszközöket. A Solar Ear egy olyan brazil cég, mely létrehozza az alacsony költségű hallókészülékeket. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a készülékek napelemekkel működnek. A szerkezetek nem csak hogy sokkal megfizethetőbbek, mint a hagyományos hallókészülékek, csökkentik a fosszilis tüzelőanyagokra alapozott energiatermelés szükségességét, és komolyan visszafogják a hulladékképződést is.

A Solar Ear alkotója, Howard Weinstein úgy tervezte meg a digitális hallókészüléket, hogy az képes legyen két újratölthető AA elemmel működni. A használójának egyszerűen annyi a dolga, hogy belehelyezi az elemeket a tenyérnyi napelemes töltő belsejébe, tölti kb. hat-nyolc órán át, hogy a készülék teljesen feltöltődjön. Az elemek ezután töltik majd a hallókészüléket, ami kényelmesen elfér a fül belsejében. Az elemek jellemzően egy hétig működnek kifogástalanul, mielőtt újra kellene tölteni őket napfénnyel. Amellett, hogy az eredő erő tiszta, megújuló forrásból származik, az elemek élettartama két-három év, míg a hagyományos hallókészülékek elemeit hetente kell kicserélni.

Míg a Solar Ear minden bizonnyal jó hírként szolgálnak, óriási lehetőséget kínál az elszegényedett emberek számára is. A napenergiával működő készülék azok számára is megoldást jelentenek, akiknek nincs hozzáférésük a villamos energiához. Alacsony ára (kb. 17.000 Ft) a másik jó hír. A társaság munkahelyeket teremt a siket közösség tagjai számára is: a Solar Ear minden munkavállalója süket. Plusz, a tényleges termék maga nem szabadalmaztatott, vagyis más cégek is tervezhetnek és gyárthatnak hasonló, alacsony költségű hallókészülékeket.

Solar Ear

Az innovatív készülék, melyet jelöltek a Tech Award Laureate-en, jelenleg Brazíliában, Botswanaban, és Ciszjordániában érhető el, de a Solar Ear a terjeszkedésre számít, 2010-ben meg szeretnének jelenni a mexikói, kínai, indiai és a kanadai piacokon is. És most, hogy kiderült, a környezetbarát elemeket is sikeresen át lehet ültetni a hallókészülékekbe, izgatottak várjuk, hogy milyen egyéb zöld és az alacsony költségű orvostechnikai eszközök jelennek meg idén.

Ajánlott tartalom

Megfelelő szigetelés és nyílászáró fűtési költségei lefelezéséhez

Az új rezsiszabályok életbe lépésével számos háztartásban indult meg a dilemma, hogyan is lehetne a fűtést korszerűsíteni. Arra azonban nem biztos, hogy mindenki „számszerűen” gondolt, hogy mennyire energiapazarlók is a 70-es, 80-as években épült otthonok. Cikkünkből egyértelműen kiderül, miért is annyira fontos a fűtésrendszer átalakítása mellett a megfelelő szigeteléssel és a nyílászáró cserével is foglalkozni.