A német Zöldek útlevelet adnának a klímaváltozás miatt hontalanná váló embereknek

A német külügyminiszter elutasítja a klímaváltozás miatt hontalanná váló embereknek járó útlevél gondolatát.

A német külügyminiszter egy keddi nyilatkozatában kifejtette, hogy nem támogatja a klímaváltozás miatt hontalanná váló embereknek kiállítandó útlevél gondolatát, amely az ellenzéki Zöldek egy szövetségi (Bundestag-) parlamenti indítványában jelent meg, vitát indítva a német nyilvánosságban. Heiko Maas a ZDF országos köztelevízióban a Zöldek indítványáról elmondta: nem értékeli nagyra azt a gondolatot, hogy “útleveleket állítgassunk ki” az éghajlatváltozás miatt hontalanná váló embereknek. Mint kifejtette, a nemzetközi közösségnek a klímaváltozás megfékezését szolgáló erőfeszítések fokozására kellene összpontosítania, ahelyett, hogy csekély megvalósulási eséllyel rendelkező, “viszonylag valószínűtlen dolgokat” helyez kilátásba. A Zöldek minapi indítványa szerint a Bundestagnak fel kell szólítania a szövetségi kormányt, hogy az “értékalapú külpolitika” jegyében küzdjön az éghajlatváltozás hatásaként keletkező “migráció, menekülés és elűzetés” által sújtott emberek sorsának rendezéséért. Így a kormánynak – illetve a német diplomáciának – tennie kell azért, hogy a klímaváltozás miatt az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek “a nemzetközi jogban rögzített egyéni mobilitási jogosultságokat” szerezzenek, és garantálják nekik azt a jogot, hogy áttelepülhessenek egy másik helyre a hazájukon belül, a hazájuk térségében, vagy adott esetben a régión kívül. A globális felmelegedés miatt “létükben fenyegetett személyeknek” azt a lehetőséget is biztosítani kell, hogy alapvető emberi jogaik elvesztésének megelőzése céljából védelmet, és akár állampolgárságot is szerezhessenek biztonságos országokban, különösen olyanokban, amelyek kiemelkedően sok üvegházhatású – az éghajlatváltozást fokozó – gázt bocsátanak ki vagy bocsátottak ki a múltban. Mindennek biztosítása érdekében a kormánynak elő kell mozdítania az úgynevezett klímaváltozási útlevél vagy klímaútlevél (Klimapass) bevezetését.

Az okmány megszerzését az első szakaszban az úgynevezett kis szigetállamok lakosságának kellene felkínálni – áll az indítványban, amelyben hozzátették, hogy ezen államok területe a klímaváltozás miatt lakhatatlanná válik. A Zöldek indítványát Heiko Maas és pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) mellett számos további politikai erő is bírálta, a legnagyobb példányszámú német újság, a Bild című tömeglap pedig azt a következtetést vonta le belőle, hogy az ökopárt a “klímamigráció” kapuinak megnyitásával német állampolgárságot kíván juttatni idegenek millióinak. Hasonló meglátásról számolt be az ugyancsak ellenzéki, jobboldali és a migráció valamennyi formáját elutasító Alternatíva Németországnak (AfD) egyik társelnöke, Jörg Meuthen, aki egy közösségi portálon közölt bejegyzésében úgy vélte, a Zöldek a német állampolgárság “klímamenekülteknek ajándékozásával” valójában arra törnek, hogy “felszámolják hazánkat”. Az ARD országos köztelevízió egy keddi összeállítása szerint a tények szemrevételezése alapján nem igazolható az az állítás, hogy a Zöldek német állampolgárságot követelnek az éghajlatváltozás miatt az otthonukat elveszítő emberek mindegyikének, a becslések szerint középtávon 140 millió főnek.

Ehelyett azt sürgetik – felkarolva a szövetségi kormány mellett működő klímaváltozásügyi független tudományos tanácsadó testület (WBGU) egy tavalyi tanulmányában ismertetett elképzelést -, hogy az első világháború végére hontalanná vált emberek helyzetének rendezését szolgáló úgynevezett Nansen-útlevél mintájára vezessenek be egy új jogintézményt annak elkerülésére, hogy teljességgel ellehetetlenüljenek a klímaváltozás miatt földönfutóvá váló emberek. Ugyancsak a WBGU elképzelését átvéve sürgetik azt is, hogy a méltányosság jegyében a kérdést az érintettek sorsának alakulásában jelentős felelősséget viselő államok, vagyis az éghajlatváltozást az üvegházgáz-kibocsátással történelmi távlatokban szemlélve leginkább előmozdító országok – például az Egyesült Államok, az EU tagjai, Kína, Oroszország, az olajkitermelő arab államok – bevonásával rendezzék. Az ARD összeállításában hozzátették, hogy a Zöldek javaslata kevéssé kiforrott, és nemigen várható, hogy megszerzi a Bundestag többségének támogatását. Az indítványról nem is szavaztak még, hanem a nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködés ügyével foglalkozó parlamenti bizottság elé utalták.

 

mti/alternativenergia.hu

Ajánlott tartalom

Javaslataink a biológiai sokféleség védelmére és az éghajlati válság elhárítására

Egyre többen döbbenek rá hazánkban, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság nem csak a jövendő generációk életlehetőségét veszélyezteti, de a mai emberekre is kihat.