Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / A New York-iak plusz 5 centet fizetnek a palackozott vízért

A New York-iak plusz 5 centet fizetnek a palackozott vízért

Október 31-én lép érvénybe New York állam azon rendelete, miszerint mindenki, aki palackozott vizet vásárol az állam területén, 5 cent pluszt köteles fizetni üvegenként.

Annak érdekében, hogy leküzdjék a fenyegető 3 milliárd dolláros hiányt, az állam előállt a Refundable Container Act-tel (Visszatérítendő Konténer Törvény).

Eredetileg úgy volt, hogy a törvény júniusban lép érvénybe, viszont az üdítőital ipar pert indított, mert a gyártók szerint alkotmányellenes az új adó, mivel a cukros üdítőkért nem kell pluszban fizetni. Ez a lépés késlelteti a törvény életbe lépését, 2010 áprilisáig kapnak időt a gyártók arra, hogy elintézzék a szükséges kiigazításokat.

De augusztusban a szövetségi bíró úgy döntött, hogy a törvénytervezet jövőre már érvényes lesz. Az új törvénynek hála várhatóan 115 millió dolláros bevétellel számolhat az állam. Mennyibe kerül ez a fogyasztóknak?
New York állam Élelmiszeripari Szövetsége szerint például egy 24 palackos gyűjtő ára 2 dollárral emelkedik majd.

Becslések szerint nemzeti szinten az amerikaiak 28 milliárd műanyag palackos vizet vásárolnak minden évben. Továbbá 10 üvegből 8 biztosan a hulladéklerakóban köt ki. Más államok, mint Kalifornia, Connecticut, Delaware és Oregon, is átvették az üvegadót az újrahasznosítás és az állami költségvetés növelésének érdekében.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.