A Nyugat-Balkán országai továbbra sem foglalkoznak a folyókban felgyülemlő szeméttel

Nem igazán foglalkoznak környezetvédelmi kérdésekkel, így a folyókban folyamatosan felgyülemlő szeméttel sem a nyugat-balkáni országok, annak ellenére, hogy az európai uniós tagságra várva ezeket a problémákat is meg kellene oldaniuk.

Az utóbbi néhány hétben számos fénykép és videófelvétel jelent meg az érintett országok vizeiről. Az Albánia, Montenegró, Szerbia és Bosznia-Hercegovina területén áthaladó Lim folyó, a Drina jobb oldali mellékfolyója rendszeresen “úszó szemétteleppé” változik – hangzott el a szerbiai közszolgálati televízió beszámolójában. A délnyugat-szerbiai Pribojnál található gátnál naponta akár 25 teherautónyi szemetet is kihalásznak. A helyi aktivisták jelentése szerint november óta mintegy húszezer köbméter hulladékot halásztak ki a folyóból.

A december végi és január eleji áradások a térség jelentős részén gondokat okoztak, ám azonfelül, hogy utakat, házakat földeket árasztottak el, felszínre hozták azt a többtonnányi szemetet is, amely rendszeresen a folyókba vagy a folyók menti illegális hulladéklerakókba kerül a Nyugat-Balkán országaiban. Az ár műanyagpalackokat, autógumikat, hordókat, háztartási gépeket, köztük hűtőszekrényeket is a felszínre hozott. A probléma évtizedek óta fennáll, az érintett országok pedig keveset tesznek a gondok megoldása érdekében. A környezetvédelemre a nyugat-balkáni államok kevés hangsúlyt fektetnek, így fordulhat elő az is, hogy – főként a fűtési szezon idején – a régió nagyvárosai a legszennyezettebbek, Belgrád és Szarajevó folyamatosan vezeti a leginkább szennyezett városok listáját.

Ajánlott tartalom

Inváziós poloskák gyérítésére fejlesztettek új csapdatípust az ATK kutatói

Egy új, mesterséges hőforrást alkalmazó poloskacsapdát fejlesztettek ki az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói.