Több mint 2,5 millió családi ház van ma Magyarországon, a leggyakoribb típus átlagos energiafelhasználása több mint kétszerese a nyolcvanas évek paneljeiének - egyebek mellett ez derül ki egy, a közelmúltban készült felmérésből. Manapság elképzelhetetlen lenne, de a nyolcvanas években csak panellakásból évente több mint 25 ezer épült.

A paneleknél is van rosszabb – több százezer lakás bontásérett Magyarországon

Több mint 2,5 millió családi ház van ma Magyarországon, a leggyakoribb típus átlagos energiafelhasználása több mint kétszerese a nyolcvanas évek paneljeiének – egyebek mellett ez derül ki egy, a közelmúltban készült felmérésből. Manapság elképzelhetetlen lenne, de a nyolcvanas években csak panellakásból évente több mint 25 ezer épült.

Noha a várakozásokkal ellentetétben továbbra sem publikus a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia (NÉeS) szakmai és társadalmi egyeztetésre bocsátandó tervezete, bizonyos részek már ismertek belőle. Így például az az érdekes statisztika, amely az összességében 2 640 543 darabos hazai lakóingatlan állomány (4 155 681) főbb adatait összesíti típusok szerint. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányításával és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI Nonprofit Kft.) közreműködésével, továbbá számos szakmai műhely, illetve felsőoktatási intézmény részvételével elkészült anyag 15 lakóépület típust különít el az építés éve, a falazat típusa, valamint az épület alapterülete alapján.

A felmérés, amelyhez mérhető korábban nem készült Magyarországon, energetikai szempontból is vizsgálta a hazai ingatlanokat. Mivel a NÉeS egyik fő célja a hazai épületállomány felújítási költségeinek megállapítása, elengedhetetlen volt a kiindulópont, vagyis a jelenlegi állapot minél teljesebb felmérése. Ezek szerint a hazai lakóingatlan állomány 70 százaléka elavult, minden tizedik – azaz több százezer lakás – pedig annyira rossz állapotban van, hogy már felújítani sem érdemes. Összességében több mint 2,5 millió családi ház és lakás, 925 ezer társasház 84 ezer lakással, és 703 ezer lakást tartalmazó több mint 31 ezer iparosított társasház (nagyrészt panel) került a statisztikába.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.