A Quantum Energy bemutatta az üzemanyag cella elvén alapuló, hidrogénnel működő szünetmentes áramforrását, amely alkalmas háztartások, irodaházak, kisebb vállalkozások áramellátásának biztosítására, vagy időszaki áramforrást jelenthet például egészségügyi intézményekben - tájékoztatta Dávid Csaba, a Quantum Energy stratégiai igazgatója az MTI-t.

A Quantum Energy szünetmentes áramforrása hidrogénből

A Quantum Energy bemutatta az üzemanyag cella elvén alapuló, hidrogénnel működő szünetmentes áramforrását, amely alkalmas háztartások, irodaházak, kisebb vállalkozások áramellátásának biztosítására, vagy időszaki áramforrást jelenthet például egészségügyi intézményekben – tájékoztatta Dávid Csaba, a Quantum Energy stratégiai igazgatója az MTI-t.

A technológia kipróbált: a szélenergiából termelt árammal elektrolízis elvén működő vízbontóban hidrogént nyernek. Ezt nagynyomású palackokba töltik, és a helyszínen termelik az áramot a mobil szünetmentes áramforrásokban.

A Quantum Energy nemcsak a áramtermelő berendezést szállítja, hanem a hidrogént is. A társaság ugyanis a szélerőműveiben termelt zöldáramból előállított hidrogént a hidrogén meghajtású autóbuszokhoz és a szünetmentes áramforrásokhoz használja. A társaság az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató társaságával szerződéses kapcsolatban van úgy, hogy a Quantum Energy szélerőműveiben termelt zöldáramot akár teljes egészében a hidrogén előállítására használhatja.

A Quantum Energynek Mezőtúron és Törökszentmiklóson van egy-egy szélerőműve egyenként 1,5 megawatt kapacitással, amivel nyolcmillió kilowattóra áramot termelnek. A napokban várják az engedélyt további, összesen 30 megawatt kapacitás kiépítéséhez Turán, Gyulán, Medgyesegyházon, Mohácson, Baracskán, és a meglévő két telephelyen: Mezőtúron és Törökszentmiklóson. Az így kiépített erőművi kapacitás annyi hidrogén előállításához elegendő, amely 600 darab hidrogén meghajtású busz folyamatos üzemelését biztosítja. Az első prototípus várhatóan 2008 tavaszára készül el, az első üzleti évben több mint
100 gyártását tervezik, amire magyar és norvég vevőktől szándéknyilatkozat van.  A vízbontó berendezések a norvég Statoil Hydro, az áramtermelő berendezések pedig az amerikai Altergy cég termékei.

A Quantum Energy Kft. az amerikai Saba International és a Plansys Corp. tulajdonában van. Négy-öt éve kezdtek szélenergiával foglalkozni: projektengedélyezéssel, kivitelezéssel és szervizeléssel kezdték a tevékenységet.

Ajánlott tartalom

A hidrogén felhasználásának fontos szerepe lesz az időjárásfüggő megújuló technológiák integrálásában

A zöld hidrogén felhasználásának fontos szerepe lesz az időjárásfüggő megújuló technológiák integrálásában és a körkörös gazdaság kialakításában – mondta dr. Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese pénteken a Hidrogéntechnológiai Fehér Könyv és a Nemzeti Hidrogénstratégia bemutató konferenciáján.

Nincs hozzászólás

  1. Szélkerék – áramfejlesztő – vízbontás – hidrogén – áramfejlesztő – felhasználás.

    Ez már így egy kicsit drága lesz, vagy nem? Minél több kézen megy át annál drágább.
    Ennél egyszerűbb és akár házilag használható, környezetbarát magyar fejlesztésről miért nem hallani?….Talán mert veszélybe kerülnének a sárga csekkek ? 🙂