Elkövetkező turnéi alkalmával a csapat 100%-ban újrahasznosított, 15 darab PET palackból készült esőkabátot fog viselni és népszerűsíteni.

A Radiohead újabb környezetvédő megmozdulása

Elkövetkező turnéi alkalmával a csapat 100%-ban újrahasznosított, 15 darab PET palackból készült esőkabátot fog viselni és népszerűsíteni.

Korábbi turnéik szervezésekor már elkötelezték magukat a környezetvédelem mellett. 2008-tól az oxfordi Best Food Forward szervezettel együttműködve megváltoztatták a turnézási szokásaikat. A zenekar szükségesnek tartotta a lépést, mint mondták, a turnézás az egyik legnagyobb szenvedélyük és örömforrásuk, ám szeretnék ezt az ökológiai szempontok figyelembevételével, felelős módon folytatni.

A munka információgyűjtéssel kezdődött, a saját környezeti hatásuk mellett, a közönség ökológiai lábnyomát is górcső alá vették. Ezen kívül elemezték, két, lényegében eltérő stílusú amerikai turnéformájuk hatásait, a várostól távoli, nagy szabadtéri koncertek és a városi klubokban tartott estek lényeges különbségeket mutattak.
A különbség legfőbb oka a közlekedési eszközök megválasztása volt. A tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető helyszínek kevesebb kibocsátással jártak, így a banda a villamosok, buszok vagy metrók választására ösztönözte rajongóit, és maguk olyan helyet választottak, ahol ez megvalósítható.

Aileen Morrissey a barcelonai koncert egyik szervezője elmondta, hogy a zenekar részletes információkat kért a koncerthelyszínről, például, milyen utakon, tömegközlekedési eszközökkel közelíthető meg, továbbá kíváncsiak voltak a jegytulajdonosok lakóhelyére és a lehetséges utazási távolságra.  Az előzetes szempontoknak a Fórum tökéletesnek bizonyult, hiszen a villamos és a busz is közvetlen előtte áll meg. A pozitív döntésben, Morrissey véleménye szerint, sokat számított, hogy az épület déli oldalára napelemeket telepítettek, mellyel a szükséges villamosenergia egy részét biztosítják.

Néhány adatot a zenekar honlapján is közzétettek. A személygépkocsik kihasználtságának 2,2-ről 3-ra történt növelése a szén-dioxid-kibocsátást 22%-kal, a buszokkal való helyettesítés pedig 7%-kal minimalizálta azt.
A Radiohead maga is átszervezte a technika szállítását. Most már légi szállítás helyett a közúti vagy a tengeri szállítást helyezik előnybe, ezzel 93%-kal növelték hatékonyságukat.

Visszakanyarodva a fellépőruhákra, azok száminkra is elérhetőek. A w.a.s.t.e honlapján megrendelhetőek, ahol a kabátok mellett többféle, szintén újrahasznosított anyagokból készült pólók közül is válogathatunk.

Ajánlott tartalom

Cél, hogy Magyarország a világ legjobb 10 innovátora között legyen 2030-ra

A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország a világ legjobb 10 innovátora közé kerüljön - mondta Hankó Balázs, leendő kulturális és innovációs miniszter kedden a Huawei Tech4Value - ICT Day konferenciáján, Budapesten.