A Sanyo a napelemgyártás erős fejlesztését határozta el

A magyarországi napelemgyártás további növelését is fontolgatja a japán Sanyo konszern, és Mexikóban is hasonló fejlesztéseket szeretne. Az amerikai PC World amerikai szaklap értesülése szerint ugyanakkor a gyártó új napelem-előállító üzemet avatott, Japán nyugati részén is, ezzel már három üzeme ontja a megújuló energiát hasznosító berendezéseket az anyaországban.

A PC World szerint a Sanyo fejlesztési igyekezete összefügg nagy japán vetélytársa, a Sharp törekvésével: utóbbi néhány év alatt szeretné 710 megawattnyi kapacitású napelem termelését 1,7 gigawattnyira tornászni. A Sanyo Japánban 260 megawatt előállítására alkalmas napelem-mennyiség éves gyártására képes, a jövő év végére az új japán beruházással 340 megawattig jutna el.

A Dorogon működő Sanyo Hungary Kft. még 2006. májusban vázolt fejlesztési elképzelései között szerepelt a napelem-üzletágban a termelés megduplázása 2007-ben. Idén júliusban azt jelentette be a japán elektronikai cég, hogy megháromszorozta magyarországi napelemgyárának teljesítményét. A magyar szaksajtó szerint a vállalat jenmilliárdokat költött a kft. korszerű összeszerelő üzemére, ahol Japánból gyártott alkatrészekkel készítik el az európai piacokra szánt paneleket. Az új gyártósor, amely tavasszal indult, éves kapacitását 55 ezer kilowattról a maximális éves 145 ezer kilowattra növeli.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak aki családos és ingyen napelemekre pályázna

Lényeges változást vezettek be a hamarosan induló napelemes pályázatban, mutatjuk a részleteket.