A hosszú távú globális felmelegedés és az elmúlt évtizedek egyik legerősebb El Nino jelenségének kombinációja nyomán 2015 az eddig legmelegebb év volt a 19. század közepe-vége óta - erősítette meg az Amerikai Meteorológiai Társaságnak a klíma állapotáról kiadott éves jelentése.

A tavalyi volt a legmelegebb év a nemzetközi klímajelentés szerint is

A hosszú távú globális felmelegedés és az elmúlt évtizedek egyik legerősebb El Nino jelenségének kombinációja nyomán 2015 az eddig legmelegebb év volt a 19. század közepe-vége óta – erősítette meg az Amerikai Meteorológiai Társaságnak a klíma állapotáról kiadott éves jelentése.

A kedden tette közzé a Klíma állapota 2015 című jelentés adatait az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) gyűjtötte össze a világ mintegy 450 tudósának mérései alapján. A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó erős El Nino segítségével 2015-ben a globális földfelszíni hőmérséklet 0,42-046 Celsius-fokkal volt magasabb az 1980-2010 közötti átlagnál, és megdöntötte a korábbi, 2014-es hőmérsékleti rekordot. A rekord magasra szökő globális tengerfelszíni hőmérséklet 0,59-0,70 Celsius-fokkal volt magasabb az átlagnál – olvasható a NOAA honlapján.

Az üvegházhatású gázok, köztük a szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid koncentrációja is a rekordot döntött: 2015-ben a globális szén-dioxid-koncentráció 399,4 ppm volt, ami 2,2 ppm-es növekedés 2014-hez képest.

A tengerszint emelkedése szintén új rekordot ért el 2015-ben, 70 milliméterrel volt magasabb, mint 1993-ben, amikor megkezdődtek a műholdas megfigyelések a tengerszint-emelkedésről.

A trópusi viharok száma is az átlagosnál több volt: az összes óceánon 101 trópusi ciklont jegyeztek fel 2015-ben, ami jóval meghaladja az 1981-2010 között feljegyezett évi átlag 82 vihart. A Csendes-óceán keleti és középső medencéjében 26 olyan vihart regisztráltak, amelyet el is neveztek, ez a legtöbb volt 1992 óta. Az Atlanti-óceán medencéjében ellenben kevesebb vihar alakult ki, mint az elmúlt két évtizedben.

Az Észak-sark térsége tovább melegedett, a tenger jég kiterjedése alacsony maradt. Az északi-sarki térség földfelszíni hőmérséklete 1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti átlagnál, ami megegyezik a 2007-es és a 2011-es év rekordjaival. Az északi-sarki tengeri jég maximális kiterjedése 2015 februárjában a legkisebb volt a műholdas mérések 37 éves történetében. Az északi-sarki jég miminális kiterjedése múlt év szeptemberében a negyedik legalacsonyabb volt a feljegyzések kezdete óta.

Európában a második legmelegebb évet mérték a 2014. évi rekordok után, Spanyolországban, Svájcban, Fehéroroszországban, Litvániában és Finnországban megdőltek a korábbi éves hőmérsékleti rekordok.

Az ázsiai kontinensen a legmelegebb évet jegyezték fel 2015-ben mind Oroszországban, mind Kínában megdőltek a hőmérsékleti rekordok.

Az Egyesült Államokban a második legforróbb évet jegyezték fel 2012 után, és a harmadik legcsapadékosabb esztendőt.

Dél-Amerikában szintén a legforróbb esztendőt mérték, míg Afrikában a második legmelegebb évet. A marokkói Marrakeshben múlt év augusztusában a havi átlag csapadékmennyiség 16-szorosa hullt le. Dél-Afrikában a legforróbb októbert jegyezték fel, a hőmérő higanyszála elérte a 48,4 Celsius-fokot.

A melegedő éghajlat hatással volt a rozmárok, pingvinek populációjára, veszélyes algavirágzást okozott a Csendes-óceán több térségében. Brutális hőhullámokban emberek ezrei haltak meg Indiában és Pakisztánban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.