A tengerbe eresztenek 11,5 ezer tonna sugárszennyezett vizet

A tengerbe eresztenek 11,5 ezer tonna enyhén sugárszennyezett vizet a megsérült japán atomerőműből – jelentette be hétfőn az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco.

A megengedett határértéknél mintegy százszor nagyobb radioaktivitással rendelkező vizet a tervek szerint keddtől, de legkorábban hétfő estétől kezdik beereszteni a Csendes-óceánba, hogy felgyorsítsák az atomerőműnél folyó munkálatokat. A Tepco szóvivője hangsúlyozta, hogy “enyhén” szennyezett vízről van szó, s leeresztése a tengerbe nem árt az egészségnek. Mintegy 10 ezer tonna ilyen víz tartályokban van, és további 1,5 ezer tonna az ötös és a hatos számú reaktorok alatt.  A megsérült reaktorokban azonban – különösen a kettes számúban – erősen radioaktív víz gyülemlett fel, amelynek radioaktivitása óránként mintegy ezer millisievert. Ez a radioaktív víz akadályozza a kármentesítési munkálatokat a Fukusima-1 atomerőműben, de nem lehet kiszivattyúzni onnan, amíg foglaltak az enyhén szennyezett vízzel teli tartályok, amelyeket most kiürítenek.

 
    Közben Edano Jukio japán kormányszóvivő közölte, hogy mégsem sikerült megtalálni az erősen radioaktív víz szivárgásának a forrását a megsérült fukusimai atomerőműben. Szombaton derült fény arra, hogy egy kábelcsatornán át, egy húsz centiméteres lyukon keresztül sugárszennyezett víz jut a tengerbe. Azt feltételezték, hogy a szennyezett víz a kettes reaktorból származik, ezért 13 kilogramm festékporral színezték el a reaktorba táplált hűtővizet. Az elszíneződés azonban nem jelent meg a kábelcsatornából kifolyó vízben, vagyis a korábbi feltételezésekkel ellentétben továbbra sem ismert a szennyezett víz forrása.  A repedést betonnal, majd különleges műanyagporral próbálták betömni, de nem jártak sikerrel. Most egy különleges pajzzsal próbálják elzárni a szivárgást. A Tepco igazgatósága hangsúlyozta, hogy ez néhány napot vesz igénybe.

 
    Az erőmű mérnökei közben vizsgálják, hogy vannak-e még hasonló repedések a március 11-i földrengésben és szökőárban megsérült japán atomerőmű szerkezetében. Edano Jukio vasárnap azt mondta, hogy hónapokon át is folytatódhatnak a szivárgások a megsérült fukusimai atomerőműben, és a körülötte lévő veszélyzónában élők “egy ideig” még nem térhetnek vissza otthonaikba.

Ajánlott tartalom

Magasra kúszott a hőmérő higanyszála februárban Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte - jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.