Fotó: MTI/Lakatos Péter

A Természettudományi Múzeum elmúlt 220 évét bemutató kiállítás nyílt

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) új időszaki kiállítással ünnepli alapításának 220. évfordulóját. A csütörtökön megnyílt tárlat bemutatja a többi között az intézmény történetét, valamint egy különleges fotóválogatást is a múzeum gyűjteményéből.

A 220 év kincsei című kiállítás megnyitóján Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a napjainkban mintegy 12 milliós gyűjteménnyel rendelkező múzeum alapításakor a világ egyik első természettudományos gyűjteménye volt. A Természettudományi Múzeum a legnépszerűbb a gyerekek, az új generáció körében, ezt többek között az idei Múzeumok éjszakája látogatószámai, valamint az intézmény családbarát programjai és múzeumpedagógiai foglalkozásai is mutatják – tette hozzá Vincze Máté. Bernert Zsolt, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy az intézmény a fennállása óta gyűjtött műtárgyakból és tudáskincsből összeállított, négy részből álló jubileumi tárlat bemutatja a felbecsülhetetlen értéket képviselő gyűjtemény gazdagságát, sokszínűségét, 220 éves történetét.

Különlegességként az első világháború előtt a Természettudományi Múzeum otthonának tervezett, ám soha el nem készült, magyaros, szecessziós épület makettjét is kiállították – emelte ki Bernert Zsolt, hozzátéve, a tárlaton a múzeum gondozásában 2022-ben megjelent, az MTM gyűjteményét bemutató, 220 év kincsei című fotóalbumból válogatott több mint 50 különleges fotót is megtekinthet a közönség. A kiállítás ismerteti a múzeum gyűjteményének kezdetben adományokon alapuló gyarapodásának folyamatát, valamint bemutatja a 19. század közepétől jellemzővé váló, Kárpát-medencéből egyebek mellett a Balkánra és Kis-Ázsiába kilépő múzeumi expedíciókat is – tette hozzá a múzeumigazgató. A kiállításon továbbá egy indonéziai varánusz preparált példányát, valamint különleges lepke- és rovargyűjteményt is kiállítottak – fűzte hozzá Bernert Zsolt. A megnyitóra küldött írásos összegzés szerint a Magyar Természettudományi Múzeum tavaly ünnepelte alapításának 220. évfordulóját, idén pedig 220. évfordulóját annak, hogy a múzeumalapító Széchényi Ferenc felesége, Festetics Julianna ásványgyűjteménye felajánlásával megalapozta a természettudományi gyűjteményeket. A múzeum az őszi-téli időszakban több, évszakhoz és tantervhez igazodó programmal, nyolc állandó és nyolc időszaki kiállítással, valamint 40 féle múzeumpedagógiai foglalkozással várja az óvodás és iskolás gyermekeket.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.