A Tesla nagy tervekkel készül a jövőre

Egy csak elektromos járműveket gyártó és forgalmazó cég beindítását érthető szkepticizmus övezi. Mint minden radikálisan új technológia előfutárának, a Teslának is sokat kellett, és kell bizonyítania ahhoz, hogy komoly versenytársként tekintsenek rá.

Első modelljük, a Roadster 2006-os bemutatása óta szépen fejlődik a cég, és most egy új mérföldkőhöz érkezett, a csúcskategóriás Model S limuzinból már évi 20,000 darabot gyártanak. Ez jó hír a vállalat növekedése, és végső soron a vásárlóközönség számára is. Minél nagyobb léptékben tudják gyártani a termékeiket, annál olcsóbb az előállítás, és ez előbb-utóbb meglátszik az árcédulán is. A Tesla ráadásul jelenleg túlkereslettel is küzd, majdnem 15,000 teljesítetlen rendelésük van a Model S-re, amit a megnövelt gyártási kapacitás remélhetőleg segít csökkenteni. Az új futószalagokon pedig elkezdhetik a kisebb teljesítményű és olcsóbb 60 kilowattórás akkumulátorral szerelt változat összeállítását is. A Teslának hosszú távon is komoly tervei vannak. 2014 végén bemutatják a ma még tervezés alatt álló rejtélyes Model X-et, aminek különlegessége az összkerék-meghajtás lesz.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.