A tévé a legveszélyesebb, a telefon jó eséllyel a legkevésbé mérgező

A felelős gyártók a mobilokból lassan tényleg kivonják az egészségre káros PVC-t és az égésgátlókat. A teljes elektronikai termékskála kockázatmentesítésében azonban a többiek az Apple után kullognak.

A becslések szerint csak 2014-ben összesen 2,5 milliárd új mobiltelefont, számítógépet és táblagépet vásárolunk. Így soha nem volt még ennyire fontos, hogy gyártásuk, használatuk és hulladékká válásuk során milyen hatással vannak az egészségünkre és a környezetre. Hogy hol járnak a legnépszerűbb fogyasztói elektronikai termékek gyártói a zöldülés útján? Néhánynak még az első lépés sem sikerült, az elektronikai vállalatokról összességében elmondható, hogy képtelenek kezelni növekvő energialábnyomukat – derül ki a Greenpeace legújabb jelentéséből.

Már 8 éve figyelnek és várnak

A Greenpeace International 2006 óta ad közzé összefoglalót arról, milyen lépéseket tett vagy nem tett a piacot uraló 16 elektronikai cég azért, hogy a környezetünket benépesítő mobiltelefonok, táblagépek, számítógépek, játékkonzolok és televíziók a lehető legkevésbé károsítsák egészségünket és a környezetet. Az értékelés során figyelembe veszik a termékekben lévő egészségre veszélyes anyagokat, a gyártás energialábnyomát és a beszállítói láncok fenntarthatósági szempontjait.

A visszagyűjtés nem megoldás

2006 óta sok minden változott, de több piacvezető márkánál is elmaradtak a tervezett, vállalt változtatások. PC- és televízió-kábeleikben továbbra is nagy mennyiségben jelen van az egészségre ártalmas PVC, ami hulladékként hosszú évekig szennyezi a környezetet. A földünkön hegyekben álló mérgező elektronikus hulladék a becslések szerint 2017-re eléri majd a 65,4 millió tonnát. Hiába veszi vissza egyre több gyártó a használt termékeket, a begyűjtés terjedése nem tart lépést a fogyasztás növekedésével. Az elektronikus hulladék jelentős része még mindig a „Globális Dél” országaiban köt ki, károsítva a helyi közösségek egészségét és a környezetet.

Úttörők többsége mobilgyártó

A káros anyagok jelenlététől legkevésbé a mobiltelefonoknál kell tartanunk: a piac több mint felét az Apple, a Nokia és a Samsung készülékei uralják, ezek pedig ma már egytől egyig PVC- és BFR-mentesek.

Az Apple volt az első márka, amely kivonta a PVC/BFR-t notebookjaiból és PC-iből, és jelenleg az egyetlen, amelynek kábelei és kiegészítői sem tartalmazzák e káros anyagokat. Az IMac és a MacBook az első PC-k, amelyek teljes mértékben a PVC/BFR-mentesek.

A Nokia (2014 tavaszától Microsoft Phone), tartja magát korábbi vállalásához: 2010 óta mobiltelefonjai mentesek mindenféle brómozott és klórtartalmú vegyülettől és az antimon-trioxidtól.

2013-ban a Nokia, az Apple és a Sony Mobile Communications után a Blackberry okostelefon gyártója, a RIM is elérte kitűzött célját: mobiltelefonjai PVC-, BFR- és ftalátmentesek. A 2013 után bevezetett Blackberry-termékek halogénmentesek.

Az Apple, az Acer, a Dell és a HP erőteljesen lobbizik azért, hogy az Európai Unió hozzon korlátozó rendelkezéseket a PVC és a BFR-ek alkalmazására. (Az Unió sajnálatosan lassú és bürokratikus működése miatt egy ilyen korlátozás leghamarabb 2018-ban kerülhet napirendre.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.