A Top 5 Visionary Green Car

A fejlett zöld autók, mint a hatékony benzines-elektromos hibridek nem tűnnek csak úgy fel a bemutatótermekben. Hosszas, évekig tartó munka előzi meg a bemutatásukat, nem kevés kutatóköltség, fejlesztési és gazdasági beruházás eredményeként.

A befektetés azonban megtérül, ha figyelembe vesszük, hosszú távon milyen hatással lehetnek az ilyen alacsony károsanyag kibocsátású autók a kőolaj kitermelésre.

Fontos elismerni ezen autók piaci bemutatásig tartó fejlesztéseit-, a látványt-, amelyek rövid időn belül a jövő közlekedését formálhatják. Ezt a célt, a legjobb, jövőbe mutató járművek elismerését, valósítja meg a Green Car Magazin, Green Car Vision Award programja. A verseny idén öt jelölt, a Chevrolet Volt, a Fisker Karma, a Honda FCX Clarity, a MINI E, és a Mitsubishi i-MiEV között dőlt el február 3-án a Washington Auto Show-n.

A fejlesztések lényegesen jobb környezeti hatása segíthet megoldani a jelenlegi olajfüggés illetve a környezeti hatás kihívásait. Bár a jelölt modelleket még nem forgalmazzák, de a továbbfejlesztett váltók, a tisztább üzemanyagok, a megnövelt hatékonyság, amivel rendelkeznek mindenképp útmutató fejlesztések.

Mitsubishi i MiEV

Szemben a vad, sokszor meg sem valósuló elképzelésekkel, a fent említett autók mindegyike a gyártás, a bemutatás, a fejlesztés vagy a kereskedelmi bevezetés fázisában van. Az általános nézet ellenére, miszerint a megújulás csak a hagyományos autóiparon kívülről jöhet, 4 döntős is nagy autógyártó fejlesztése. A kivétel egy új autóvállalat, a Fisker Automotive terméke, aminek vezetője az a Henrik Fisker, aki korábban a Ford Global Advanced Design Studio és a BMW-s DesignWorks USA elnöke volt.

A plug-in elektromos Chevrolet Volt bemutatását 2010 végére tervezik.  A plug-in hibrid, luxus szedán Fisker Karma a jövő hónaptól már gyártásra kész és 2009 végére tervezik az árusítást. A korlátozott gyártású Honda FCX Clarityt hamarosan egy meghatározott és limitált fogyasztói csoport bérelheti. A nemrég bemutatott, elektromos MINI E 500 kiválasztottnak, három államban lesz bérbe adva.  A Mitsubishi i-MiEV jelenleg már a bemutatásnál tart a dél- kaliforniai Edison and PG&E-vel. Mind az öt kivételes példája az innovációnak.

A Green Car Vision Award befogadásával és egy, a technológiai fejlesztéseket illetve a zöld autókat bemutató pavilonnal a Washington Auto Show is zöldebb lett.

Ajánlott tartalom

Nem jól ítéli meg az EU a kínai elektromosautó-ipart

Az európai és a kínai járműipar együttműködésére kellene összpontosítania az EU-nak, mert az nem zéróösszegű játék, hanem kölcsönös fejlődési és növekedési előnyökkel jár - írja a kínai Xinhua hírügynökség portálján megjelent tanulmány.