A tőzsdei cégek alig harmada számít fenntarthatónak egy kutatás szerint

A tőzsdén jegyzett vállalatok kevesebb mint harmada számít fenntarthatónak az uniós zöld keretrendszer mutatói alapján – hívja fel a figyelmet az EY 11 tagországot elemző tanulmánya.

A nemzetközi tanácsadó első EU Taxonómia Barométerének eredményei a kutatási mintában szereplő vállalatok által 2022. január 1. és 2022. április 30. között az éves jelentésekben vagy a nem pénzügyi jelentésekben közzétett taxonómiai közzétételek elemzése során gyűjtött információkon alapulnak. Felidézték: az EU célja, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon, ezért egyre több cég gazdasági tevékenységét szabályozná; a társaságoknak azonban nehézséget okoz még a kritériumok értelmezése is.

A meghatározott klíma- és energiacélok teljesítését 2021-ben bevezetett Taxonómia-rendelettel létrehozott az EU egy közös nyelvet, ami minden tagállamban egységesíti, mi minősül fenntartható gazdasági tevékenységnek és mi nem. A rendszer feladata, hogy az árbevétel, a működési költségek és a tőkekiadások vizsgálatakor objektív mércével el lehessen dönteni, hogy egy társaság pozitív hatással van-e a környezetre. Lukács Ákos, az EY klímavédelemmel és fenntarthatósági szolgáltatásokkal foglalkozó területének vezetője a közleményben elmondta: a rendelet fokozatosan terjed ki a tőzsdén jegyzett nagyvállalatoktól egészen a kkv-kra a következő években. Ennek eredményeként az EU-ban közel 50 ezerre emelkedhet azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek jelentéstételi kötelezettsége lesz. Akár 1300 magyarországi székhelyű céget is érinthet a szabályozás – mondta.

Az első pénzügyi évben közzétett taxonómiai beszámolókat 11 uniós tagállamban (Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és Svédország) elemző EY-jelentés szerint a vizsgált tőzsdei cégek bevételének átlagosan 27 százaléka, míg a működési költéseik 28 százaléka számított fenntarthatónak a kontinensen. A rendelet elvárásainak mindkét területen leginkább Ausztria és Finnország felelt meg.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.