A túlsúlyos emberek jobban elbutulnak öregkorukra?

Az már világos lehet számunkra, hogy a felesleges kilók különféle egészségügyi problémák melegágyai. Ráadásul most itt egy rossz hír: egy koreai tanulmány szerint, ahogy idősödünk szó szerint agyunkra megy a túlsúly – a plusz kilók elősegíthetik az öregkori elbutulást.

A kísérletben 250, 60 éves és afölötti személyt vizsgáltak, hogy kiderítsék, van-e összefüggés az elhízás és a mentális hanyatlás között. A kutatók megmérték minden alany testtömeg indexét (BMI), röntgenes vizsgálatokat végeztek, valamint ismeret alapú felméréseket végeztettek el a vizsgált személyekkel. Eredményül pedig azt kapták, hogy azok, akik nagyobb testtömeg indexszel rendelkeztek, rosszabbul teljesítettek a teszteken. A tudósok szerint ez különösen megmutatkozott azoknál, akiknek a törzs tájékán gyülemlett fel a súlyfelesleg. Az eredmények kimutatták, hogy azoknak, akik a has tájékán híztak el, hajlamosabbak az agyi megbetegedésre, például Alzheimer kórra.

Azonban a kutatók nem találtak ilyesfajta összefüggéseket a 70 év feletti kísérletalanyoknál. Erre magyarázatul az szolgál, hogy „lehetséges az, hogy ezek az emberek azért rendelkeznek alacsony BMI-vel ebben a korban, mert elmezavar vagy más betegség miatt dobták le a felesleget” – mondta Michelle Castillo a CBS News-tól. Na és a 60 és 70 év közöttiek? A túlsúllyal hajlamosabbak leszünk a gyulladásos és érrendszeri megbetegedésekre, melyek cseppet sem tesznek jót az agyunknak sem. Ezért „az elhízás – különösen a középtáji elhízás – elkerülése fontos lehet a mentális hanyatlás és az elmezavar elkerülésére” – nyilatkozta dr. Dae Hyun Yoon, a kutatás vezetője. Ezek után már főleg megéri megszabadulni attól a sörhastól…

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.