A vártnál előbb olajhiány köszönthet a világra

A vártnál előbb olajhiány köszönthet a világra, az Egyesült Államoknak is ezzel kell számolnia – állapította meg az amerikai védelmi minisztérium egy friss tanulmánya, amelyet a hétvégén ismertetett a Defence Talk katonai hírportál.

A világon 2015-ben már naponta 10 millió hordóval kisebb lesz a termelés a szükségesnél, a 2030-as években pedig, az akkori napi 118 millió hordós igénnyel szemben csak 100 millió hordót fognak kitermelni – ezt jósolják az Összhaderőnemi Parancsnokság (JFC) szakértői.
A JFC – amely a Pentagon több más parancsnokságával szemben nem a világ egy régiójában lát el hadműveleti irányítást, hanem minden haderőnem képességeinek átalakításával foglalkozik – hangsúlyozza: nem tudományos következtetésről, hanem elméleti feltevésről van szó.

Amerikai elemzők egyetértenek: az Egyesült Államoknak fel kell készülnie az előbb-utóbb bekövetkező olajhiányra. Arról azonban eltérnek a vélemények, hogy ez mikor fog bekövetkezni. Öt évvel ezelőtt az olajárak hirtelen emelkedése nyomán sokan olyan jóslatokat tettek, amelyek alapján mostanra már súlyos hiánynak kellene lenni. Mások szerint még évtizedekig nem lesz számottevő hiány a stratégiai energiahordozóból.
A JFC számításai szerint a 2030-as évtizedben a világ energiaszükséglete 50 százalékkal lesz nagyobb a jelenleginél. A tanulmány megjegyzi: az Egyesült Államokban 250 millió autó gurul az utakon, míg a hatalmasabb népességű Kínában csak 40 millió. A megnövekvő energiaigény kielégítéséhez nagyjából 7 évente Szaúd-Arábia energiatermelésének megfelelő nagysággal kellene növelni a világ energiatermelését.

Az alternatív energiaforrások szerepe addig nem fog jelentősen megnövekedni, ehhez ugyanis óriási beruházásokra, technikai áttörésekre és az atomenergiához való politikai hozzáállás megváltozására lenne szükség. Az energiatermelés fő forrása tehát az olaj és a szén marad, az olajszükséglet a mostani napi 86-ról a 2030-as évekig 118 millió hordóra fog emelkedni. Az amerikai katonai becslés szerint az elkövetkező egy évtizedben nem az olajkészletek kimerülése, hanem az olajfúrótornyok és a finomító kapacitás elégtelen mennyisége lesz az alapvető gond.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.