A veszélyhelyzet elmúlt

Navracsics Tibor azt mondta a helyszínen, kiemelt nyomozás lesz az ügyben.

Pintér Sándor pedig úgy fogalmazott: neki sikerült elérnie egész nap a MAL vezetőségét, együtt tudtak működni. Illés Zoltán azt jelentette be, hogy ő személyesen állítatta le a timföldgyárban a munkát. Azt is bejelentették, hogy a konkrét veszélyhelyzet elmúlt. Legközelebb délután 4-kor ülnek össze az érintett döntéshozók BUdapesten, Orbán Viktor közreműködésével, majd este 7-kor Devecserben lesz egy ülés.


Illés Zoltán felfüggesztette a Mal tevékenységét

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium termelői tevékenységét, egyben utasította a céget a megsérült tározó helyreállítására. A cég 2009-es évvégi jelentése szerint a vállalatnál 1081-en dolgoznak.

A devecseri házak ötödét öntötte el az iszap
A statisztikai hivatal adatai szerint 1853 lakóépület van Devecseren, ebből 1791 a város belterületén. Az utolsó adatok szerint eddig nagyjából négyszáz házat öntött el a tározóból kiáradt vörösiszap, vagyis a devecseri otthonok több mint húsz százaléka lakhatatlanná vált. Kolontáron arányaiban jobb a helyzet, a KSH adatai szerint 252 lakóingatlan van a községben, amiből nagyjából huszat sodort el a zagytározóból kiömlött iszap.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.