A veterán operatőr elismerte, hogy csaltak a BBC természetfilmjeiben

A nézőket gyakran elbűvölik azok a filmek, amelyek bemutatnak olyan természeti csodákat, amit másképp nem láthatnának. Az ismert veterán operatőr, most elismerte, hogy számos felvétel ellenőrzött és mesterséges körülmények között készült a BBC sorozatában.

Doug Allan elmondta, hogy valójában a legtöbb felvétel nem az, aminek látszik- hanem egyedi építésű készletek és ellenőrzött körülmények között forgatták őket, véletlenül sem a vadonban. Allan kinyilatkoztatása csak két évvel azután jött el, miután Sir David Attenborough “Frozen Planet” című dokumentumfilmjét csalással vádolták. A felvételek védte annak idején a veterán természettudós, de Allan – aki Sir David szerint az egyik legjobb operatőr akivel dolgozott – megértette, hogy az emberek miért érezik úgy, hogy becsapták őket. A Frozen Planet című filmben, a nézőkkel elhitették, hogy mostoha és zord körülmények között vették filmre jegesmedve kölykök megszületését, miközben később kiderült, hogy valójában a holland állatkert jegesmedvéit filmezték, hamis hóval.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.