Néhány szárazföldi jármű képes elérni a 489 km/h-s sebességet is - ez mégiscsak egy lenyűgöző eredmény.

A világ leggyorsabb hidrogén-meghajtású autója 489 km/h-val repeszt

Néhány szárazföldi jármű képes elérni a 489 km/h-s sebességet is – ez mégiscsak egy lenyűgöző eredmény.

A múlt héten az Ohio State University mérnök szakos hallgatói által tervezett és épített Buckeye Bullet 2 rekordot döntött – ezzel a végsebességgel a világ első, legsebesebb hidrogénüzemű járművévé vált.

A Buckeye Bullet elődje, a nyilván ismert Buckeye Bullet 1, tartja jelenleg a nemzeti és nemzetközi szárazföldi sebességrekordot az elektromos meghajtású járművek kategóriájában, a maga 507 km/h-s végsebességével. A Buckeye Bullet 2 csapatának célja az volt, hogy hasonló sebességet érjen el a hidrogén meghajtású autóval, mint elődje – hát, sikerült nekik, meg is tették.
A Buckeye Bullet 2 órája 482 km/h-s átlagsebességet mért, míg a legmagasabb rögzített sebesség 489 km/h volt. A Buckeye Bullet-et egy 700 lóerős villanymotor működteti, az üzemanyagot a hidrogén és az oxigén akkumulátorok biztosítják.

A szörnyeteg 10 méter hosszú és 1,2 méter széles. A lassításhoz és a gép megállításához 2 ejtőernyőt szereltek az autóra. Ezen kívül a biztonság kedvéért repülőgépbe való fékeket is építettek bele.
A erőfeszítéseikért a csapatot a FIA Világrekordjával jutalmazták. Ez megerősíti azt, amit mondtunk végig: az elektromos és a hidrogénüzemű járművek egyértelműen készen állnak a főműsoridőre. Gratulálunk az Ohio State University mérnök szakos hallgatóinak!

Ajánlott tartalom

Furcsa elképzeléseik vannak a környezettudatosságról a japán autómárkáknak

A Toyota vezetésével öt japán autó- és motorgyártó fogadta meg: kutatásokba kezd azért, hogy a belsőégésű motorok használata környezettudatosabb lehessen, így megtarthatók maradjanak a nettó nulla kibocsátású jövőben is.